"Alles wat we zijn is het resultaat van wat we dachten"

Met smart wachtte ik de afgelopen dagen op de groep enthousiaste deelnemers van de KUNSTSTAD-reizen die hier in Málaga zou gaan plaatsvinden. Ondertussen was ik bezig met allerlei voorbereidingen voor deze reizen naar de bijzondere Andalusische kunstplaats. In dat kader bezocht ik verleden week weer een opvallend stukje architectuur dat zowel als bouwwerk als vanwege de ligging zeer indrukwekkend is, namelijk de Stupa oftewel de Boeddhistische tempel, in Benalmádena, even buiten Málaga. 

Ik had de Stupa al eens eerder bezocht, maar ook nu vond ik het weer een opmerkelijk bouwwerk dat hoog boven het kustgebergte van de Costa del Sol is gelegen. Door de hoogte van het tempelgebouw, meer dan 33 meter, valt het erg op als je langs de kust loopt. Dit is dan ook de grootste Stupa van West-Europa. Met name de top van de tempel, die bedekt is met een gouden kegel, is van een afstand goed zichtbaar en als de zon erop schijnt (en dat is hier nogal vaak het geval) dan is het echt een glinsterende edelsteen in het landschap.

Het religieuze bouwwerk is pas ingewijd in oktober 2003 en het geldt daarom dus als een echt stukje actuele bouwkunst in deze regio. De bouwstijl is echter niet zeer modern en komt meer overeen met de historische authentieke Boeddhistische tempels die men in Tibet aantreft.


Binnen in deze tempel, die dus niet ver van de stad Málaga ligt, tref je op de muren schilderingen over het leven van Boeddha aan en prominent midden in de tempel staat het beeld van Boeddha zelf opgesteld. 

Ik ben niet gelovig maar door mijn opleiding en studies heb ik me wel verdiept in allerlei religies, zodoende ben ik er ooit achter gekomen dat een deel van de aanhangers van de leer van de Indiase prins Gautama Boeddha het als een religie ziet en een ander deel als een filosofie. 

Met name het filosofische gedeelte van het Boeddhisme spreekt mij wel aan en met een glimlach en met genoegen lees ik de wijze gezegden van Boeddha. Een interessante uitspraak van hem is bijvoorbeeld; “Terwijl je loopt eet en reist, wees waar je bent. Anders zul je het merendeel van je leven missen.” En terwijl ik aan deze wijze uitspraak dacht genoot ik van het prachtige uitzicht dat ik had over de omgeving rondom de Stupa in Benalmádena. Een ander citaat van Boeddha schoot me te binnen:“Jaag niet achter het verleden aan. Verlang niet naar de toekomst. Het verleden is niet meer. De toekomst is nog niet begonnen”. Kortom, volgens Boeddha moet men in het heden leven en genieten van het moois wat het moment biedt en dat is eigenlijk niet zo gek gedacht. 

Toen ik weer terug keerde naar het centrum van Málaga was ik weer een ervaring rijker. En wanneer ik een uur later op een muurtje bij het strand zat realiseerde ik me nogmaals dat  het hier toch wel een heerlijk omgeving is om te zijn.

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl