Voor belangrijke musea moet je naar Málaga

Momenteel ben ik weer in mijn geliefde Málaga en geniet weer van alle vertrouwde dingen die deze mooie Zuid-Spaanse stad te bieden heeft. Over het heerlijke ‘zomerse weer’ midden in de winter zal ik het dit keer maar niet hebben, maar het is wel genieten om met 20 graden de afgelopen dagen in de volle zon door de oude straten en langs de kust van de Middellandse Zee te wandelen. Er moet hier echter de aankomende tijd ook gewerkt worden want we ontvangen deze twee weken twee maal een KUNSTSTAD-gezelschap en ter voorbereiding daarvan bekijk ik nogmaals de vele, voor mij al bekende, bezienswaardigheden waarbij ook de verschillende musea die Málaga rijk is nog eens door mij bezocht worden.

Het eerste museum waar ik in Málaga een paar dagen geleden mee begon was het toonaangevende Picasso-museum. In een prachtig gerenoveerd stadspaleis bevindt zich het museum dat gewijd is aan de schilder die gezien wordt als de grondlegger van de Moderne Kunst. En alhoewel Pablo Ruiz Picassso maar tot zijn tiende jaar in Málaga heeft gewoond, is de stad toch apetrots op ‘haar’ beroemde schilder. 


Het Museo Picasso de Málaga geeft een chronologisch overzicht aan de hand van talloze werken van Picasso’s leven en werk. Ook zijn geboortehuis, dat tegenwoordig een bescheiden museum huisvest onder de naam ‘Museo Casa Natal de Picasso’ is aardig om te bezoeken en is gelegen aan Plaza de la Merced. Op dit plein, voor zijn geboortehuis, staat trouwens een markant sculptuur van Picasso. De oude kunstenaar zit in het brons levensgroot op een bankje en je kunt even naast hem gaan zitten om samen weg te dromen over de kunst in Málaga. 

En als je dan nog niet genoeg kunt krijgen van de ‘grootse schilder van de 20ste eeuw’ dan kan je op hetzelfde Plaza de la Merced ook nog naar ‘Fundación Pablo Ruiz Picasso’. Dit is een speciale expositieruimte waar momenteel talrijke etsen en andere drukwerken van Picasso getoond worden en die je als Picasso-liefhebber eigenlijk niet mag overslaan. 

Het Museo de Málaga, dat gehuisvest is het monumentale voormalige douanegebouw (Palacio de la Aduana), toont werken van het (voormalige) Museo de Bellas Artes en van het archeologisch museum. Hier kom je onder meer werken tegen van grote Spaanse meesters zoals Murillo, Velazquez, Ribera, Zurbarán, Goya en wederom Picasso. 


Een museum dat in een zelfde soort stadspaleis als het Picasso-museum is gehuisvest, namelijk het voormalige ‘Palacio de Villalón, is het Museo Carmen Thyssen. Dit museum dankt zijn naam aan de (5de) vrouw van de in Nederland geboren Baron Hans Thyssen-Bornemisza (1921-2002). Het Carmen Thyssenmuseum is een dependance van het gelijknamige hoofdmuseum in Madrid en hier in Málaga toont het met name kunst uit Andalusië. De collectie bevat talloze schilderijen uit de negentiende en twintigste eeuw met taferelen op het Zuid-Spaanse strand, katholieke feestdagen en natuurlijk rond het stierenvechten. Wil je nog meer schilderijen zien waarop de laatst genoemde ‘streeksport’ te zien is dan dien je echt naar het nabij gelegen Centro de Arte de la Tauromaquia (Collección Juan Barco) te gaan. 

Hier zijn, naast allerlei historische kostuums van toreadors, ook talrijke kunstwerken te zien rond het gevecht met de stier, waaronder vele prenten van (wederom) Picasso en ook van Salvador Dalí. En kun je geen genoeg krijgen van schilderijen met kunst uit Málaga en over deze stad, dan raadt ik je aan om ook een kort bezoek te brengen aan Museo del Patrimonio Municipal. Dit stedelijk museum van de stad, ligt mooi aan de voet van de heuvel, met uitzicht op de zee en heeft door het aanbieden van allerlei (computer)spelletjes ook aan de jonge bezoekers gedacht.

Terwijl ik al deze bovengenoemde musea in Málaga afgelopen dagen bezocht, wist ik dat een aantal echte hoogtepunten nog ging komen. Want net buiten het centrum van de stad zit in een voormalige tabaksfabriek, het Museo Ruso de Málaga. Het is zeer verrassend museum met tentoonstellingen die samengesteld zijn met de kunst uit de Russische Staatsmusea uit Sint Petersburg en dit museum is vergelijkbaar met onze Hermitage aan de Amstel.

En ben je vervolgens helemaal in de stemming voor de Moderne Kunst dan staan er twee belangrijke musea nog op de lijst om niet te missen in Málaga. Allereerst het Centro de Arte Contemporáneo de Málaga - CAC. In een grote hal aan de rivier is dit stedelijk museum voor moderne kunst gehuisvest dat naast een vaste collectie met werken van Stephan Balkenhol, Andy Warhol en Anish Kapoor ook interessante wisselende tentoonstellingen heeft. 


Echter echte liefhebbers van Moderne Kunst komen tenslotte aan hun trekken in Centre Pompidou Málaga. Het bekende Centre Pompidou uit Parijs, dat iedereen alleen al kent vanwege het markante gebouw van de architecten Rogers en Piano, heeft in maart twee jaar geleden het eerste centrum (dependance) buiten Frankrijk geopend. Grote namen uit de kunstgeschiedenis worden hier getoond, zoals Delaunay, Picasso, Immendorf, Chagall, Miro en tijdens de huidige expositie gaat het allemaal om het thema ‘Utopia’. 

Dit is trouwens mijn eigen keuze van musea die ik in deze Travel Tale wilde noemen want Málaga is een echte museumstad en vele musea heb ik overgeslagen zoals het Wijnmuseum, het kostuummuseum, het muziekinstrumentenmuseum en wellicht kom ik hier een andere keer nog eens op terug.

Mocht je trouwens aankomend jaar een keer met ons naar Málaga willen (in combinatie met Granada en het Alhambra) stuur ons dan even een e-mail (info@kunststad.nl). 

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl

 

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten. 


Hierbij een rijtje met de door mij genoemde kunstmusea in Málaga (maar zogezegd is dit slechts mijn selectie want er zijn er nog veel meer):

  1. Museo Picasso de Málaga
  2. Museo Casa Natal de Picasso (Het geboortehuis van Picasso)
  3. Fundación Pablo Ruiz Picasso
  4. Museo de Málaga, in het voormalige statige Douanegebouw 
  5. Museo Carmen Thyssen
  6. Centro de Arte de la Tauromaquia (Collección Juan Barco)
  7. Museo del Patrimonio Municipal
  8. Museo Ruso de Málaga
  9. Centro de Arte Contemporáneo de Málaga - CAC 
  10. Centre Pompidou Málaga