Een enorm landgoed en museum van één familie

De afgelopen weken, of zelfs de afgelopen maanden, heb ik al meerdere keren mijn waardering uitgesproken over het heerlijke zonnige (na-)zomerweer. De gunstige weersomstandigheden lenen zich er uitstekend voor om in Nederland en zelfs net over de (Duitse) grens nieuwe activiteiten voor 2019 voor te bereiden. 

Zo zijn we bezig een bijzonder tweedaags cultureel arrangement te organiseren rondom de prachtige Veluwe. Allereerst dient mijns inziens hierbij het befaamde Kröller-Müller Museum op het programma te staan. En alhoewel ik dit beroemde museum al talrijke keren in mijn leven bezocht heb, besloot ik afgelopen week toch met veel genoegen dit interessante museum weer eens met een bezoek te vereren met de bedoeling om dit een onderdeel te maken van een hele bijzondere KUNSTSTAD-reis. 

Na aankomst bij het natuurgebied ‘Het Nationaal Park De Hoge Veluwe’ waar het Kröller-Müller Museum een onderdeel van is, zei de mevrouw bij het kassahuisje bij de entree van het natuurgebied dat het vanaf daar ongeveer 10 kilometer rijden was naar het museum en dat klonk eigenlijk best wel ver. 


Met de auto is dat natuurlijk een afstand van niets maar met de fiets, die je daar trouwens gratis kunt pakken en gebruiken, en te voet is dat nog een behoorlijke afstand. Door een prachtig herfstlandschap reed ik vervolgens richting het Kröller-Müller Museum en genoot ik van het schitterende natuurschoon. Eigenlijk niet voor te stellen dat het echtpaar Kröller-Müller vanaf begin 20steeeuw een enorm landgoed van circa 25 hectare in hun bezit had en daarnaast ook nog genoeg kapitaal had om een indrukwekkende kunstcollectie te verzamelen. Waarschijnlijk het bekendste deel van hun collectie zijn de fraaie schilderijen van Vincent van Gogh waaronder het bekende ‘Caféterras bij Nacht’ (ook bekend als Terrasse du café le soir, Place du forum, Arles) dat tegenwoordig één van de beroemdste werken van Van Gogh is. Hoe leuk is het dat ik van de week weer eens voor dit schilderij in het Kröller-Müller Museum stond en ik terug kon denken aan het moment een jaar geleden dat ik bij het echte terras in Arles stond. 

Maar het Kröller-Müller Museum heeft niet alleen werken van Van Gogh want Helene Kröller-Müller verzamelde samen met haar man nog veel meer schilderijen zoals van beroemde tijdgenoten waaronder de neo-impressionisten als Seurat en Signac. Kubistische werken van Picasso en Braque, prachtige schilderijen van Charley Toorop, niet te vergeten de imposante composities van Piet Mondriaan en nog veel meer toonaangevende modernisten worden er ook tentoongesteld. 


Eigenlijk kun je het Kröller-Müller Museum vele keren in je leven bezoeken en er steeds weer terugkomen dus vandaar dat we aankomend jaar dit museum tezamen met nog een aantal andere bezienswaardigheden op het reisprogramma zetten. 

Een andere museum dat we in het reisseizoen van 2019 tijdens een andere bijzondere weekendtrip zullen gaan bezoeken is het Schloss Moland dat niet ver van de Nederlandse grens in het Duitse Rijnland is gelegen. In een neogotisch kasteel in de gemeente Bedburg-Hau nabij Kleef in het Duitse grensgebied kun je zowel binnen als buiten schitterende kunst bewonderen. Wat was het van de week weer genieten van al het moois aldaar ondanks dat ik het ‘waterslot’ al vele malen in mijn leven had bezocht. Twee kunstminnende families, namelijk de gebroeders Van der Grinten en de familie Von Steengracht, die trouwens beiden Nederlandse wortels hebben, zorgden er voor dat vanaf de jaren ’90 in de twintigse eeuw in en rondom het kasteel Moyland een bijzondere kunstcollectie is ontstaan. Naast wat oude kunst en moderne kunst ligt de nadruk op de opzienbarende kunstwerken van de klassiek moderne kunstenaar Joseph Beuys, die hier uitgebreid is vertegenwoordigd en voor de liefhebber van zijn werk is Schloss Moyland echt een must. 


Maar ook de prachtige ligging van het kasteel maakt een bezoek aan deze plek het echt waard. Dit wordt trouwens nog eens bevestigd als je in het Schloss de moeite neemt om in de hoogste toren alle treden naar boven te klimmen (wat trouwens best wel meevalt) en te genieten van het fenomenale uitzicht over de omgeving. 

Zogezegd worden beide plekken die in mijn Travel Tales deze keer beschrijf een belangrijk onderdeel van twee interessante weekendtrips die in 2019 gaan plaatsvinden. Ik zou zeggen hou ons reisprogramma in de gaten want ik kom hier graag binnenkort op terug.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl