Een aantrekkelijke warme herfst en winter

Na de twee recente drukke reisweekenden zijn wij ons al weer aan het opmaken voor de volgende reizen van KUNSTSTAD die binnenkort gaan plaats vinden. Judith vertrekt aanstaande dinsdag naar Malta om daar samen met een aantal lokale deskundigen een prachtige reis naar de culturele hoofdstad Valletta te begeleiden en ik ben me zelf al weer aan het voorbereiden op de reis naar Valencia die de week hierna zal zijn. 

In de tussentijd geniet ik nog steeds van de omgeving rondom onze ‘kantoorboerderij’ in het oosten des lands en ik vind het erg leuk om te weten dat er inmiddels een groot aantal trouwe klanten van KUNSTSTAD weten hoe deze plek eruit ziet. 

Wat heb ik hier tussen de verschillende reizen door een prachtige zomerperiode gehad en alhoewel natuurlijk alle jaargetijden zijn charmes hebben, kijk ik toch een beetje met weemoed naar de blaadjes aan de bomen om mij heen die langzaam verkleuren. De herfst is in aantocht en persoonlijk heb ik altijd erg veel moeite met het vaak regenachtige en gure weer dat hier bij hoort. Gelukkig koester ik de gedachten dat ik aankomende maanden regelmatig op reis zal zijn naar het zuiden van Europa waar de zomer meestal gewoon nog een tijdje doorgaat. 


Bijzonder waren mijn reiservaringen de afgelopen jaren als het om dit fenomeen ging. Zo spraken we wel eens op een zonovergoten terras in Valencia over de besneeuwde landingsbanen van Schiphol en de mogelijkheden om terug te kunnen keren naar het koude Nederland. Of ik denk terug aan de fietstochten die ik op 2 en 3 januari begin dit jaar langs de kust in Zuid-Spanje maakte en wat was het toen heerlijk fietsweer met temperaturen zo rond de 20 graden. Terwijl mijn dochters in een grappig fietskarretje zaten, trapte ik mij heerlijk in het zweet en genoot van het uitzicht over de zee en van de berglandschap aan de andere zijde.

De constante zonneschijn in Andalusië, ook in de herfst- en wintermaanden, gecombineerd met aangename temperaturen, maakt deze streek in Spanje voor mij echt een geliefd oord. Met genoegen denk ik terug aan de verschillende malen dat ik kerst en de daaropvolgende jaarwisseling in Málaga heb meegemaakt. ’s Avonds wandelen we dan regelmatig door de fameuze Calle Larios, de hoofdstraat van Málaga, waar men elk jaar een enorme boog van duizenden kerstlichtjes maakt dat echt een fenomeen is en waar tijdens zwoele winteravonden duizenden mensen naar komen kijken.  


De andere kerstverlichting, die met name in de groene tropische palmen en sinaasappelbomen is gehangen, verhoogt ook de feestvreugde in deze gezellige Andalusische havenstad. Zo’n ‘warme en groene’ kerst moet je eigenlijk gewoon eens meemaken en ik ben bang dat de meeste mensen daarna eigenlijk niet meer terugverlangen naar een natte en koude kerst in Nederland. 

Waar het heerlijke weer in Málaga rond de feestdagen in december ook toe uitnodigt is om te gaan wandelen door het oude historische centrum van de stad. En tijdens zo’n wandeltocht is het echt een feest om bijvoorbeeld de imposante kathedraal te bezoeken. Niet alleen het gebouw is uniek, maar ook de kerststal die in de decemberperiode hier opgesteld staat is heel bijzonder. Op sommige momenten staat er zelfs een rij met mensen die allemaal een glimp van de beeldengroep op deze mooie plek willen bemachtigen. In de maanden november, december tot begin januari kun je op allerlei plekken de uitbundig aangeklede kerststallen in Málaga bezichtigen. Vooral voor kinderen is het een feest om deze Beléns, zo heten kerststallen in het Spaans, te bekijken want je ontdekt heel veel moois tussen al deze scènes. Soms zijn het echt driedimensionale ‘zoekplaatjes’. 


Volgens de plaatselijke toeristeninformatie zijn er maar liefs 45 (!) openbare kerststallen in de stad en hierom is Málaga voor de liefhebbers van kerststallen in allerlei vormen en maten echt een walhalla.

Vanwege mijn enthousiasme voor deze Andalusische stad, vooral ook in de genoemde periode van het jaar, hebben Judith en ik besloten om dit jaar een bijzondere kerstreis naar Málaga te organiseren. En tijdens de vooraankondiging van deze speciale kerstreis bleken er al spontaan, dus nog voor mijn enthousiaste verhaal hierover, mensen zich voor deze trip aan te melden. Dus ik mag me nu al verheugen op een verblijf in mijn geliefde Spaanse stad!

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl

 

PS. Wil je trouwens ook de bijzondere kerstsfeer in Málaga ervaren? Ga dan met ons mee van 23 t/m 26 december en beleef samen met ons de feestdagen.