Combinatie van kunst en natuur

Zowel afgelopen weekend als aankomende drie dagen staan bij ons kunst en natuur centraal. We combineren deze twee thema’s in een driedaagse reis die verleden week voor de eerste keer plaatsvond en die we de aankomende dagen nogmaals gaan herhalen. De genoemde trip vangt aan bij onze ‘kantoorboerderij’ in Giesbeek en het was afgelopen zaterdag dan ook een gezellige drukte op ons erf toen de hele groep met deelnemers van deze reis arriveerde. 

In de voormalige Deel, zo noemt men een hier een stal voor het vee, paste het reisgezelschap perfect en iedereen nam hier op de door ons klaargezette stoeltjes plaats. Nadat ik in de Deel aan de hand van foto’s mijn presentatie over de IJsselvallei had gegeven werd het tijd dat om daadwerkelijk de nabije omgeving rondom de boerderij te gaan ervaren. De aanwezigen werden in twee groepen verdeeld waarvan ik met de eerste groep een ontdekkingstocht(je) ging maken. Terwijl ik dit deed ging de andere groep met Judith naar de grootste kamer in het huis, alwaar zij aan een lange tafel waar achttien mensen aan konden zitten, een wijnproeverij hielt. Ik liep allereerst door onze tuin met de achttien andere geïnteresseerden en liet hen onder meer de reusachtige struik met kiwi’s zien die tegen de gevel van de boerderij groeit. De kiwi’s riepen wat verbazing op want een plant met zulke vruchten verwacht men niet in ons koude kikkerlandje. 


Naast de kiwistruik had mijn buurvrouw zich genesteld met één van haar schapen en heel ambachtelijk was zij bezig om handmatig met een ouderwetse wolschaar het schaap van zijn vacht te ontdoen. Zij is hier zeer gedreven in en zij legde de groep onder meer uit waarom ze het schaap niet elektrisch scheerde. 

Hierna liepen we de boomgaard in waar men de rijpe appels en peren in de bomen kon zien hangen. Ook de grond rondom de fruitbomen lag vol en de mooiste en gaafste exemplaren had ik ’s ochtends al bij elkaar geraapt en vervolgens in stukjes gesneden. Deze partjes appel had ik klaar gezet op de picknicktafel zodat iedereen kon proeven hoe appels uit eigen tuin smaken. Hetzelfde gold voor het schaaltje met stukjes zure augurk, deze stonden klaar om eveneens te proeven, want enkele meters verderop kon men de augurken in de struiken in onze moestuin zien groeien. Ook al lagen de pruimen inmiddels bijna allemaal al te verdrogen op de grond in de boomgaard, had ik toch nog wat gave exemplaren kunnen vinden voor de proeverij. 

De wandeling ging vervolgens verder langs de grote bomen rondom ons erf alwaar men het gekrijs van onder meer het buizerdjong goed kon horen. Toen we het enorme weiland van onze boerderij op liepen keken vele aanwezigen met verwondering naar de bomenrij die hier in het veld stond. 


Een grote hoeveelheid ronde groene ‘vruchten’ torste de zestien bomen in een rij. 

Men kon niet meteen raden wat voor eetbaars dit zou kunnen zijn, maar nadat ik met enige moeite zo’n groene vrucht ‘gepeld’ had herkende men in de bruine geribbelde kern hier de walnoot in . Het is echter nog wat te vroeg in het jaar om de walnoten te oogsten, maar dat het er veel zijn daar was iedereen het over eens. 

Nadat ik ook met de tweede groep dit rondje over het erf had gewandeld vertrok de bus naar het nabij gelegen plaatsje Duiven alwaar men op een andere authentieke locatie nog veel meer te horen kreeg over de landbouw en de fruitteelt. Mijn kweeksels en producten uit moestuin en boomgaard, hoe trots ik er ook op ben, verbleekten bij de aanblik van het assortiment dat men daar op professionele manier produceert. 

Na een rondleiding over de biologische boerderij vertrok de bus richting de Duitse stad Essen waar de dag erna een gevarieerd programma zou gaan plaats vinden, waar naast de kunst in heb beroemde Folkwangmuseum ook de natuur wederom ter sprake zou komen. We bekeken een schilderij van een vrouw die tuurde over een prachtig landschap terwijl de zon onder ging. 


En ook de dame in deftige jurk geschilderd door Auguste Renoir bevond zich in een bosrijke omgeving in de buurt van Fontainebleau. Bij de werken van Vincent van Gogh speelde de natuur en het landschap een belangrijke rol en zelfs het ‘Rode Paard’van Franz Marc had het thema De Natuur.  

De combinatie tussen kunst en natuur zou ook op de derde dag tijdens het bezoek aan het museumpark Insel Hombroich een belangrijk gegeven zijn. Hier zag men veelvuldig op allerlei plekken hoe de kunst de schitterende confrontatie met de natuur aangaat.

We verheugen ons al enorm op de aankomende dagen wanneer wij wederom het gevarieerde programma met een groep geïnteresseerden mogen uitvoeren.

 

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl

 

PS. U hebt trouwens nog de mogelijkheid om ook aan deze reis deel te nemen, want van 6 t/m 8 oktober staat hij wederom op het programma. Kijk hier voor meer informatie.