A candle in the wind

Vandaag, 31 augustus, moet ik terug denken aan een gebeurtenis in Parijs die precies 21 jaar geleden plaatsvond en waar ik tijdens de twee Parijsreizen van KUNSTSTAD dit voorjaar over verteld heb. Op deze dag, op 31 augustus 1997, kwam prinses Diana, de ex-vrouw van de Britse prins Charles bij een auto ongeluk in Parijs om het leven. Lady Di botste dramatisch op een muur in een tunnel bij de Ponte de l’Alma niet ver van de Seine. Ik kende deze plek in Parijs al omdat hier in 1987 in de nabijheid van deze tunnel een monument was geplaatst met de naam Flamme de Liberté. Deze Vrijheidsvlam was geschonken door een groep Amerikaanse burgers op initiatief van de krant International Herald Tribune. Het was een soort symbolische dankbetuiging aan het Franse volk, die het Vrijheidsbeeld ooit aan Amerika had geschonken. De Amerikanen gaven als het ware de vlam die het Vrijheidsbeeld in haar omhoog gestoken hand heeft in een vergulde replica weer terug. Het bronzen standbeeld van deze fakkel is op ware grote van het origineel in New York en voor toeristen erg leuk om die verhouding eens van dichtbij te bekijken. 

Frankrijk gaf in 1886 het beroemde Vrijheidsbeeld cadeau aan Amerika ter ere van het eeuwfeest van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. 


Lady Liberty, zoals ze ook wel genoemd wordt, heeft niet alleen een vlam in haar hand, maar aan de andere kant, onder haar arm, heeft zij ook een gigantische plaquette met de datum van de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten erop. Toen ik het beeld meer dan 15 jaar geleden bij mijn bezoek aan New York voor het eerst zag voelde ik mij gelijk echt in Amerika, want het is typisch een icoon van de Verenigde Staten geworden. Ik vond het standbeeld met de torenflats van Manhattan op de achtergrond trouwens toch minder groot dan ik me had voorgesteld. Het beeld is echter 46 meter hoog dat uiteraard niet weinig is en de sculptuur is feitelijk nog wat hoger (93 meter) als je de enorme sokkel meerekent.

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi en het geraamte van het beeld is gemaakt door Gustav Eiffel. Deze laatst genoemde architect heeft natuurlijk met de bouw van de beroemde toren voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs zijn grootste bekendheid vergaard. De beeldhouwer Bartholdi heeft om het ijzeren geraamte van Eiffel met koperen platen het beeld gevormd. De platen zijn trouwens maar zo dik als een euro (!). 


Voor de onthulling van het Vrijheidsbeeld in Amerika had Bartholdi een replica van 11,5 meter hoog gemaakt en op een eiland aan de Seine gezet, niet ver van de Eiffeltoren, waar het zich tegenwoordig nog steeds bevindt. 

Ook vlakbij de Eiffeltoren staat dus het genoemde Amerikaans cadeautje Flamme de Liberté, waar ik vandaag mijn verhaal mee begon. Na het dramatische dodelijke auto-ongeluk van Lady Di kwamen de mensen massaal naar de Pont de l’Alma en begonnen bij het monument met deze Vrijheidsvlam bloemen te leggen. De sokkel van de vlam werd beplakt met kaarten voor de overleden Diana en er werden zelfs foto’s van haar erop geplakt. De symboliek van deze sculpturale vlam werd nog eens bevestigd doordat de Britse popzanger Elton John een nummer met de titel ‘Candle in de Wind’ aan de overleden Prinses Diana opdroeg. Het is toch wel vreemd dat er min of meer al tien jaar een monument op een plek stond ter herinnering aan een ongeluk dat nog moest plaats vinden. 

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl