Knaapjes in de kast

Er zijn wel eens van die kleine dingen die me opvallen in de hotels waar ik verblijf en waarbij ik me afvraag waarom iets is zoals het is. Zo heb ik al eens geschreven over attributen die in de hotelkamer aanwezig zijn die volgens mij volkomen nutteloos zijn. Er zijn echter ook dingen die absoluut zeer praktisch zijn, maar dan wel in de juiste hoedanigheid. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de klerenhanger. 

Het knaapje, zoals deze hanger in ouderwets taalgebruik ook wel eens genoemd wordt, is eigenlijk onontbeerlijk om je kleding, dat vaak een beetje gekreukeld en verfomfaaid na een reis uit je koffer komt, netjes aan op te hangen. Vaak hang je dit gelijk in de kledingkast, maar soms wil je je jurk of blouse even laten ‘bijkomen’ op een hangertje aan een haakje ergens aan de muur van de hotelkamer en dus niet meteen weghangen in de garderobekast. Als een bepaald kledingstuk erg gekreukeld is dan hang ik het ook wel eens even na het douchen in de badkamer zodat de stoom mijn jurk weer helemaal kreukvrij maakt. Dit is trouwens ook een goed remedie voor kleding die stinkt na een avondje uit eten in een restaurant waar de afzuiging niet optimaal werkt. Wellicht ken je dit soort opfrisrituelen wel. 


Noodzakelijk voor bovenstaande handelingen is het hebben van een simpel huis-tuin-en-keuken kledinghangertje. Je weet wel, zo eentje met een haak aan de bovenkant. Logisch dat hij een haak aan de bovenkant heeft zou je misschien zeggen. Maar toch heb ik regelmatig in kwaliteitshotels dat er kledinghangers in de kast hangen die slechts een vreemd spijkerachtig puntje van boven hebben, die met veel gefriemel in een soort oogje gestopt moeten worden dat vast zit aan de stang in de kledingkast. Dat klinkt misschien wat cryptisch maar misschien dat bijgaande foto hiernaast mijn verhaal wat meer verduidelijkt.


"Is men bang dat men een gewoon knaapje steelt"   Meestal hangen er dan zo’n acht hangertjes aan oogjes in de kast die, weliswaar één voor één met wat gepiel, eruit zijn te halen. Je kunt deze hangertjes daarna slechts alleen weer terughangen in diezelfde kast. Doordat dit klerenhangertje geen ouderwetse haak heeft kun je hem dus nergens anders kwijt en kan ik dus mijn bovengenoemde kledingritueel niet uitvoeren. 

Ik heb vaak nagedacht waarom men deze beperkende maatregel met de kledinghanger toepast in hotels. Is men bang dat men een gewoon knaapje steelt? En als dat daadwerkelijk de reden is dan is de diefstal van een kledinghanger, wat in uitzonderlijk geval dan eens kan gebeuren, toch echt geen kostenpost voor een hotel, want die dingen kosten echt bijna niets. Soms kun je plastic-hangertjes gratis bij kledingzaken meekrijgen en dan kan een hotel hier dozenvol van in het magazijn opslaan en bij eventuele vervreemding deze weer razendsnel praktische kosteloos vervangen. 

Of is men bang dat de hotelgast kleding met de normale kledinghanger overal op elk willekeurig plekje in de kamer gaat ophangen? Maar dat geeft toch niet? 

Wat ik trouwens wel eens zie is dat er een waarschuwing in een hotelkamer staat om geen kleding aan de sprinklerinstallatie* te bevestigen en dat lijkt me inderdaad niet de bedoeling.


Het hotel waar ik het meest recent verbleef had, zoals je al vermoedde, van die onlogische, alleen in de kast te gebruiken, kledinghangers. Daardoor raakte ik geïnspireerd om er iets over te schrijven. Ik was namelijk in staat om bij een kledingzaak een hele doos met gratis hangertjes te halen en die aan het team van de house keeping te geven. Ik vermoed dat ze hier een heleboel gasten, waaronder mij, een enorm plezier mee zouden doen.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

degroot@kunststad.nl

 

* Een sprinklerinstallatie is een brandblusinstallatie die gebruik maakt van sproeikoppen (sprinklers) aan het plafond of boven aan de wand die bij een bepaalde temperatuur water gaan sproeien.


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.