Als je schoenen er maar goed uitzien

De luxe hotels die wij tijdens onze vele reizen aandoen hebben vaak een prachtige ambiance en uitstraling. Dit lokt bijna vanzelfsprekend uit om er zelf ook verzorgd uit te zien. We hebben in onze koffertjes naast de ‘gewone’ dagelijkse kleding dan ook altijd nette kledij bij ons. Ik heb enkele elegant jurkjes in mijn bagage en Marcel een geklede broek met bijpassend colbertjasje en zelfs een mooi kostuum ontbreekt niet in zijn reisgaderobe.

Natuurlijk hebben we dan ook bijpassende schoenen mee; ik een paar pumps met hoge hakken en Marcel zijn paarse Van Bommels. Meestal gaan de schoenen gepoetst mee in de koffer maar het wil nog wel eens gebeuren dat we er tijdens onze reis een wandelingetje mee maken en dat ze op een gegeven moment wel weer aan een goede poetsbeurt toe zijn. Ik herinner me van oude foto’s en films dat je vroeger in hotels ‘s avonds je schoenen op de gang kon zetten en dat ze ’s ochtends dan glanzend weer voor je hotelkamerdeur stonden. Dat fenomeen had ik eigenlijk tot voor kort nog nooit in een hotel waar ik verbleef meegemaakt maar het blijkt dat zo’n service toch nog steeds bestaat, want ik kwam het verleden maand in een hotel nog tegen.


Tegenwoordig ligt er trouwens in de meeste kwaliteitshotels, als alternatief voor de schoenpoetsservice, op de hotelkamer een klein doosje met daarin een sponsje verpakt. Het ‘vettige sponsje’ met shoe shinemaakt in een handomdraai je schoenen weer glanzend en het lijkt zelfs, al is het maar zeer tijdelijk, alsof ze zeer fraai gepoetst zijn. Het nadeel is natuurlijk dat het sponsje slechts een vleugje neutrale crème heeft en Marcel dus ook altijd nog zijn paarse schoensmeer mee moet nemen om vale plekjes op zijn leren schoenen weer op kleur te krijgen. 

Soms hangt er ook wel eens een stoffen handschoentje in de hotelkamerkast dat er voor bedoelt is om je schoenen op te poetsen. Dit item mist helaas iets ‘vettigs’ of een ‘poetsmiddel’ en dan is er bijna geen effect om je schoeisel op een aardig niveau te krijgen. Marcel heeft hier trouwens wat op gevonden en wellicht is dat een aardige tip voor frequente reizigers. Hij doet namelijk als er geen shoe polish voor handen is een paar druppeltjes body lotion, dat vaak in kleine flesje naast de shampoo en conditioner in de badkamer staat, op zijn leren schoenen. Met een gastendoekje wrijft hij dit dan uit en in no time beginnen de schoenen dan enorm te glimmen en je kunt er dan echt mee voor de dag komen. 

Wat ook je gladde leren schoenen in een hotel een enorme opfrisser geeft zijn de automatische schoenpoetsmachines. Je hebt ze vast wel eens gezien, vaak staan ze bij de lift en je hoeft slechts op een knopje te drukken en dan beginnen de borstels heftig te draaien. Je houdt je schoenen er tegen aan en daarna glanzen ze als een tierelier. Marcel is soms wel eens zo fanatiek met zijn schoenen bij dit apparaat aan de gang dat hij verschillende keren de lift naast zo’n apparaat mist. 


Tja, zoiets is natuurlijk ook wel een attractie in die saaie hotelgangen.

Maar wat waar is is waar, we krijgen regelmatig complimenten dat we er zo netjes uitzien. En met name zo’n finishing touch van goed gepoetste schoenen is daar een belangrijk onderdeel van. Fijn dat dit in vele hotels dus gefaciliteerd wordt.

 

 Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com