Geef mij maar alle dagen zon

Op dit moment geniet ik van een prachtig uitzicht over Berlijn. Vanuit de lounge op de tiende verdieping van mijn hotel nabij de Potsdamer Platz heb je echt een fenomenaal panorama over de Duitse hoofdstad. Ik ben hier omdat ik op doorreis ben van het Spaanse Valencia naar de Noord-Duitse stad Bremen. Afgelopen week hebben we een geslaagde reis in Valencia afgerond en ik ben me aan het opmaken voor de bijzondere KUNSTSTAD-reis naar de Duitse Hanzesteden Hamburg en Bremen. 

De hele week heeft de thermometer in Valencia rond de 30 graden celcius aangegeven, daarbij was het meest van de tijd de hemel helder blauw en deed de zon enorm haar best. Het zijn gangbare temperaturen deze tijd van het jaar in dit deel van Spanje en daar kan ik ook erg van genieten. Het is trouwens een ander soort warmte dan we in Nederland (heel) soms wel eens hebben en dan spreken we bij ons over een hittegolf, terwijl het hier in Valencia ‘normaal’ is. 

Natuurlijk ga je je vanzelf anders gedragen bij dit warme weer en is ook voor mij een lange middagpauze op het warmst van de dag, bekend als ‘siesta’, bijna een vanzelfsprekendheid. 


Rond 13.00 uur gaan de meeste winkels dicht en gaan veel Spanjaarden op koele plekken uitgebreid lunchen. Dat vereist natuurlijk wel een andere dagindeling, vooral als je ook daadwerkelijk even ’s middag een spreekwoordelijk uiltje gaat knappen. 

In Spanje is het trouwens niet overal het hele jaar door zonnig en zomers want er zijn ook plekken op het gigantische Iberische Schiereiland waar het weer wat meer op Nederland lijkt en dat is in het gebied in het noorden in Spanje rond de Golf van Biskaje. Één van de steden die in deze streek ligt is Bilbao en de frequente lezers van mijn Travel Tales weten dat ik afgelopen maand een tijdje in deze Baskische vertoefd heb. 

De zomers in Bilbao lijken zogezegd een beetje op die van Nederland; het is regelmatig bewolkt maar vaak schijn te zon ook, echter niet zo fel als in Valencia of Andalusië. Geregeld begint de dag met een regenbuitje en soms sluit de dag na een aantal mooie drogen uren ook weer met wat regen af. Dit gematigde klimaat in Baskenland maakt dat de heuvels rondom de stad Bilbao uitermate groen zijn en de omgeving zeer vruchtbaar lijkt. Dat is echt een contrast met de rest van Spanje waar vooral zomers het landschap door de warmte en droogte dor en onbegroeid eruit ziet. 


Ik ben er nog niet uit wat ik nou prettigere weersomstandigheden voor de zomer vind, het zeer warme Valencia of het meer gematigde Bilbao. 

Ik weet echter wel dat het in beide steden heerlijk vertoeven is. Dat geldt trouwens momenteel ook voor mijn geliefde Berlijn waar bij het mooie weer nu in het avondzonnetje de bekende monumenten zoals de Brandenburger Tor, de Fernsehturm en de Reichstag prachtig tot hun recht komen. Reden genoeg om nog even een heerlijke avondwandeling te maken.  

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl