Kunst maakt een hotel nog bijzonderder!

Verschillende keren heb ik in Hospitalityblogs al eens geschreven over hoe je een nog grotere uitstraling aan je hotel kunt geven door middel van kunst. Geregeld kiest de hoteleigenaar ervoor om een designer het hotelgebouw te laten inrichten en die persoon nodigt dan vaak (hedendaagse) kunstenaars uit om schilderijen voor de hotelwanden te maken. Dit kan soms heel bijzonder zijn, maar het kan ook wel eens iets obligaats hebben en zelfs een allegaartje worden. En wat nou als je als hotelgasten niet van moderne kunst houdt? Heel bijzonder is het dan ook dat er hotels zijn die door allerlei gunstige omstandigheden de mogelijkheid hebben om de hotelmuren met oude kunst op te sieren.

Het hotel dat ik uitgekozen heb voor de Madridreis en waar Marcel toevallig deze week vertoefde, is zo’n plek waar hele bijzondere historische kunstschatten het hotelinterieur decoreren. Meer dan honderd Romeinse mozaïeken, die stammen uit de tweede eeuw voor Christus tot de zesde eeuw na Christus, zijn er in het hotel te zien. Niet alleen in de algemene ruimtes zoals de lobby en de ontvangstzalen zijn deze mozaïeken te bewonderen, maar ook in de hotelkamers hangen ze aan de muur. Heel bijzonder om ’s avonds onder zo’n oudheidkundige schat in slaap te vallen en dat maakt het verblijf in dit hotel toch wel heel bijzonder.


Alsof de mozaïeken nog niet genoeg zijn staan er in het ontbijtrestaurant in vitrines grote Griekse vazen. Dit keramiek uit de Griekse oudheid komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië dat zo’n 2500 jaar geleden een onderdeel was van Magna Graecia. Het eten van een croissantje op de vroege ochtend wordt met zo’n uitzicht een hele aangename belevenis. 

Dit vijfsterrenhotel is voor een kunstliefhebber echt een ware traktatie en dat krijg je eigenlijk als extraatje erbij want wij hebben voor dit kwaliteitshotel in Madrid gekozen omdat het zo heerlijk centraal in de stad is gelegen. Vanuit verschillende hotelkamerramen kun je het Prado Museum zien liggen en ook het Thyssen Bornemisza Museum ligt om de hoek van ons hotel. 

En als je met onze Madridreis meegaat en je denkt ‘wat lopen er toch geregeld cameraploegen voor ons hotel langs’ dan kan ik nu al alvast uitleggen dat dit komt door het feit dat naast het hotel het Parlementsgebouw van Spanje is gesitueerd. De entree van het Parlementsgebouw is trouwens herkenbaar aan statige klassieke zuilen bekroond met een fronton en twee enorme leeuwen ‘bewaken’ het geheel. 


Om de plek van het hotel nog meer cachet te geven staat er midden op het plein voor het hotelgebouw een sculptuur van de beroemdste schrijver van Spanje namelijk Cervantes. Voor de niet literaire kenners heeft men in reliëf aan de zijkant van de sokkel van dit beeld scènes van Cervantes beroemdste meesterwerk uitgebeeld. We hebben het dan natuurlijk over Don Quichot, de excentrieke edelman uit La Mancha die iedereen waarschijnlijk wel kent. 

Dus zowel binnen als buiten dit hotel in Madrid is veel te zien en dat maakt zogezegd het verblijf erg leuk. Mocht je door mijn verhaal over dit speciale hotel zo enthousiast zijn geraakt dan vind ik het helemaal niet erg om je hier (telefonisch) nog iets meer over te vertellen. Wellicht heb je zelfs wel zin om in oktober met ons mee te gaan naar de Spaanse hoofdstad.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


Klik met je muis op de foto's om te te vergroten.Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.