Midden in het centrum

Terwijl ik vanuit mijn hotelkamer uitkijk op een groot stadspark midden in Berlijn denk ik aan de ideale stedenreis. Al meer dan twintig jaar organiseer ik samen met Marcel reizen naar talrijke bijzondere steden in Europa (en soms zelfs naar een stad in Amerika zoals New York en Washington). Ons motto is de kunst van beleven en dat doe je naar onze mening het beste als je midden in het centrum van de te bezoeken stad verblijft. Alleen dan ‘adem’ je de atmosfeer van die speciale plek in en op die manier voel je pas goed hoe zo’n stad is. Daarbij zijn de beroemde bezienswaardigheden en de bekende musea meestal slechts op enkele tientallen meters van je vandaan en dat verhoogt ook het reisgenot. 

Dus de centrale plek van het kwaliteitshotel is al jarenlang één van onze belangrijkste reiskenmerken waar we ons met veel plezier aan houden. Soms kijken we wel eens naar de informatie van andere reisorganisaties die vaak verhuld zeggen dat ze tijdens hun betreffende reis in een ‘goed’ hotel ‘nabij het centrum’ zitten. En mooi zijn dan bij die genoemde reisfirma’s ook de zinsneden in hun reisbeschrijving als ‘slechts enkele metrohaltes van het centrum en de bezienswaardigheden’. 


Door verhalen van teleurgestelde deelnemers aan dit soort reizen van andere clubs weten we dat dit gevoel van “lekker dichtbij” vaak anders kan uitpakken dan je als reiziger graag had gewild. Wij weten inmiddels dat die veelbelovende teksten van conculega’s vaak betekenen dat ze gasten ergens ver buiten de stad onderbrengen waarbij het stadsgevoel en de beleving letterlijk en figuurlijk ver te zoeken is en de desillusie achteraf groot is. 

Dus de centrale locatie van het hotel is een belangrijk punt om bij stil te staan.
 Aankomende week in Bilbao verblijven we dan ook in het vijfsterren Carlton Hotel op  het Plaza de Don Federico de Moyua, midden in het centrum van de stad. Het Guggenheim Museum is op een korte loopafstand en ook de andere bezienswaardigheden zijn op een steenworp afstand van ons hotel verwijderd. Ik verheug me nu al weer op de reis die over een paar dagen van start gaat.

Sommige mensen zeggen wel eens dat een ritje met de bus en/of metro best wel leuk is tijdens een buitenlands stedenreis, want op die manier leer je ook een stad kennen. Daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in, maar dan moet volgens ons zo’n busritje of metrotochtje een onderdeel van de excursie zijn en niet een verplicht dagelijks tweemaal terugkomende ongeriefelijk onderdeel van het reisprogramma. 


Toen ik nog in mijn jonge jaren werkte bij een andere reisorganisatie maakte ik mee dat ik ’s morgens een uur met de touringcar met de reisgroep aan het rijden was van het hotel naar het centrum en aan het eind van de dag wederom een uur terug. In de ochtend was men soms al moe van zo’n lange busrit en ’s middag hadden de gasten eigenlijk geen zin meer om nog zo lang in de bus te zitten en veel leuker was het dan geweest om lekker op een terrasje te zitten bij het centraal gelegen hotel. Natuurlijk is zo’n hotel altijd iets kostbaarder dan dat ver afgelegen hotelletje, maar wij zijn van mening dat dit het waard is. En zoals wij van de trouwe deelnemers van onze reizen weten wordt dit kenmerk gelukkig dan ook uitermate gewaardeerd.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


PS. Mocht u trouwens nog met ons mee willen naar Bilbao dan kan ik u vertellen dat er nog 2 plaatsen vrij zijn voor de reis op 26 september en nog een aantal plekken voor de vertrekdatum 10 oktober.

Tevens staat Madrid weer op ons reisprogramma met vertrek op 16 oktober 2019 of 6 mei 2020