Ik zoek contactpunten

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal de behoefte om, ook tijdens het reizen, voortdurend bereikbaar te zijn per mobiele telefoon, tablet of laptop. Ook hebben we op reis een elektrische tandenborstel bij ons, onze föhn van thuis gaat in de koffer en andere apparatuur die op stroom werkt behoort tot onze reisbagage. Al deze apparaatjes dienen opgeladen te worden en als we in een hotel verblijven hebben we als hotelgast in een kamer dus behoefte aan een goedwerkende stopcontact.

Als je op reis gaat naar het buitenland kom je echter geregeld in landen waar de stopcontacten er net even anders uitzien dan in Nederland en waar je dus met geen mogelijkheid je stekker in kunt krijgen. Uiteraard heb ik het wel eens geprobeerd en dacht met een beetje harder duwen, of door een enigszins wrikkende beweging te maken wel succes te hebben. Maar helaas, mijn stekker wilde echt contact niet in. 

In vele Europese landen zijn stopcontacten gelukkig vaak hetzelfde als in Nederland, maar er is ook een aantal bestemmingen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Italië waar dat niet het geval is. 


Je staat raar te kijken met je stekker in je hand als je op het punt staat om deze in te pluggen. Zo heb je bijvoorbeeld contactpunten waar twee platte uiteinden in moeten, of plugs waar 3 punten in horen en zo bestaat er nog een aantal andere varianten heb ik gemerkt.

In goede vier- of vijfsterren hotels is men gelukkig hierop voorbereid en kan men je op verschillende manier van dienst zijn. Allereerst heeft men vaak bij de receptie een lade met daarin allerlei adapters liggen die de gast kan lenen tijdens zijn of haar verblijf. Je kent het systeem vast wel, je eigen stekker stop je in de adapter, die vervolgens de juiste uitgang heeft om in het stopcontact te passen.

Wat ik eigenlijk zelf echter nog een betere oplossing vind is als het hotel er voor gekozen heeft om een meervoudig stopcontact te plaatsen op de hotelkamers. Dit wil zeggen dat er meerdere contactpunten zijn, voor diverse internationale stekkers. Handig natuurlijk voor internationale gasten, voor iedere bezoeker is er een passend stopcontact en als hotel hoef je niet meer te investeren in losse adapters die waarschijnlijk nog al eens zoek raken omdat een gast hem per ongeluk vergeet terug te geven. 


Wat overigens ook nog wel eens een optie voor het opladen voor je telefoon kan zijn, is dat je in de badkamer kijkt of daar een ‘Nederlands stopcontact’ zit, waar jouw oplader in past. Hier vind je namelijk regelmatig een connectie voor een scheerapparaat waarin de Nederlandse stekker past. Het gevaar is echter dat het voltage anders is dan onze ‘220’. Je denkt dan dat je de volgende ochtend een volledig opgeladen telefoon of ander item aan zult treffen, maar dan blijkt dat deze slechts voor een klein percentage is opgeladen aangezien het laden vele malen langzamer gaat doordat het de voltage slecht 110 volt is.   

Wat tegenwoordig trouwens een nieuwe trend is is dat er in de muur, of zelfs ook wel eens verwerkt in het nachtkastje of een lamp, een uitgang voor een USB stekkertje zit. Hierin kan iedere wereldreiziger zijn digitale apparatuur inpluggen, want USB is momenteel universeel. Erg handig dus. 

Wat ik bij een goed hotel belangrijk vind is dat er sowieso voldoende stopcontacten aanwezig zijn. Als je met twee volwassenen reist dan heb je al snel 4 contactpunten nodig, voor de twee mobiele telefoons, twee laptops en daarbij komt nog vaak een elektrische tandenborstels en eventueel een scheerapparaat. 


Daarnaast is een stopcontact bij het nachtkastje ook altijd erg handig, want dan heb je ’s nachts tijdens het laden toch je telefoon naast je om bijvoorbeeld op te kijken hoe laat het is, maar ook om het alarm aan te zetten om wakker te worden. Op je knieën op de grond liggen, met je hoofd onder het bed om de stekker van je bedlampje te verwisselen voor de stekker van je telefoon is eigenlijk geen optie en is ook niet echt comfortabel.

Het is in hoe dan ook raadzaam om voordat je op reis gaat je even te verdiepen in de stekkers en stopcontacten van je bestemming en als je daarachter bent toch eventueel een adapter in je koffer mee te nemen. 

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.