Ik zie Washington helemaal voor me!

Door een samenloop van omstandigheden hadden we recentelijk besloten dat Judith, met al haar reiskennis en ervaring, alleen de speciale KUNSTSTAD-reis naar Washington zou gaan begeleiden. Ik zou samen met mijn dochters op de (kantoor)boerderij in Nederland blijven en zeer nauw contact met Judith houden. Mijn rol zou bij deze reis, als ik toch was mee gegaan, zeer bescheiden zijn geweest want tijdens deze Amerika-trip stonden allerlei afspraken met museumdirecteuren en (hoofd)conservatoren in musea op het programma. Deze prominenten uit de kunstwereld wilden met veel genoegen onze reisgroep welkom heten en over hun collecties vertellen. Tja, dan was er voor mij vanzelfsprekend geen taak als rondleider tijdens deze reis weggelegd en was ik zelfs een beetje ‘overbodig’.

Echter zogezegd is het tegenwoordig mogelijk om gevoelsmatig heel nauw bij zo’n reis betrokken te zijn ook al ben je niet op de plaats van bestemming. Zo zag ik voortdurend prachtige foto’s doorkomen op mijn computer, praktisch een real live weergave van wat Judith en de groep op dat moment meemaakten want zo snel Judith fotografeerde zag ik het vaak al op mijn laptop! 


Daarnaast zag ik ook via WhatsApp en Facebookberichten wat de actuele stand van zaken was en uiteindelijk namen we later op de dag (voor mij rond middernacht en voor haar rond zes uur ’s middags) ook contact met elkaar op om via de computer met elkaar te beeldbellen. 

Met enthousiasme vertelde Judith tijdens het Skypen (= live beeldcontact hebben via het computerscherm) over al haar belevenissen zoals onder meer de ontvangst op de eerste middag van de reis door de directeur van het mooie viersterrenhotel waar Judith met de KUNSTSTAD-groep verbleef. Zo’n onthaal door de hoteldirecteur wordt inmiddels als een echte traditie tijdens de reizen van KUNSTSTAD. 

Judith zegt: “De directeur van ons hotel in Washington was een enthousiaste Brit die al meer dan 30 jaar in de Verenigde Staten werkte. Hij was zo gastvrij dat hij ons tijdens zijn welkomstwoord een glas wijn aanbood en direct volop vertelde over zijn ervaringen in de hotelbranche in Amerika. Een interessant verhaal natuurlijk, echter de deelnemers van onze reis, zo hoorde ik later, hingen echt aan zijn lippen toen hij het verhaalde over zijn tijd als general-manager van een sjiek hotel waarvan Donald Trump samen met zijn dochter eigenaar was. Hij ontmoette Trump in die tijd dan ook dagelijks en heeft hem goed leren kennen in die periode.

De ontvangst van de hoteldirecteur was slechts een voorproefje, want er zouden nog belangrijke en interessante ontmoetingen gaan plaats vinden. In de befaamde National Gallery of Art in Washington werd de KUNSTSTAD-groep opgewacht door mevrouw Henriette Rahusen. Deze Nederlandse van geboorte leidt hier de onderzoeksafdeling van dit belangrijke museum. Al meer dan 10 jaar is zij werkzaam voor de National Gallery of Art en ze houdt zich voornamelijk bezig met de afdeling met de zeventiende eeuwse kunst uit de Hollandse Gouden Eeuw. 


Judith vertelde me opgewonden die avond: “Wat een imposante collectie is dat! Henriette Rahusen nam ons mee langs topstukken zoals werken van Rembrandt, Johannes Vermeer en Jan Steen. Ook liet zij ons schilderijen van Leonardo da Vinci, Hans Holbein en Jeroen Bosch zien. Terwijl we met Henriette over de talrijke zalen van het National Gallery of Art liepen, vertelde ze honderduit in natuurlijk onze eigen taal. Heerlijk is het om van een echte kenner uit de eerste hand allerlei wetenswaardigheden te horen.

Judith deelde me mee dat naast alle schitterende kunst, ook een echt hoogtepunt van het bezoek aan de National Gallery of Art de aansluitende lunch was. De KUNSTSTAD-groep werd behandeld als een echt vip-gezelschap en mocht met de belangrijke Nederlandse onderzoekster mee naar het personeelsrestaurant dat alleen toegankelijk is voor medewerkers. 

Judith betoogde: “Het restaurant ligt op de bovenste etage van de National Gallery of Art en beschikt over een immens buitenterras dat gelegen is aan de zijde van de beroemde ‘Mall’. Alle belangrijke musea en bekende monumenten liggen aan ‘The Mall’ en het uitzicht vanuit hier is echt fenomenaal. Wanneer heb je nu de kans om vanaf die plek van zo’n panorama te genieten?

Maar de lijst met belangrijke prominenten die hen zou gaan ontvangen tijdens deze Washingtonreis was nog langer. De directrice van de befaamde Portrait Gallery, mevrouw Kim Sajet, wilde ons reisgezelschap ook graag welkom heten en meer over haar collectie vertellen. Kim Sajet vertelde dat ze Amerikaanse was, maar dat ze ook nog steeds een Nederlands paspoort had. Met een charmant Amerikaans accent vertelde ze in het Nederlands over allerlei schilderijen die in de Portrait Gallery te zien zijn. 

Judith: “Kim Sajet verhaalde over de voorganger van President Donald Trump, namelijk Barack Obama, die zij de laatste jaren een paar keer heeft ontmoet. Dit was naar aanleiding van het feit dat Obama geheel volgens de traditie ook een geschilderd portret in de Portrait Gallery zou krijgen en dat is recentelijk ook onthuld.


Judith betoogde verder: “Het schijnt dat men de laatste weken, vooral in de weekenden, soms wel een uur in de rij staat om dit nieuwe staatsieportret te aanschouwen. Maar onze gasten konden met de directrice het schilderij van de 'former-president' direct van dichtbij bewonderen.

Zogezegd gaf Kim Sajet volop uitleg over onder meer het feit dat de voormalige president tot de onthulling van zijn geschilderde portret nog niet wist hoe het kunstwerk er uit zou gaan zien. Kim Sajet vertelde uiteindelijk dat de geschilderde Obama in een tuin staat en dat is door de kunstenaar gedaan omdat de afgebeelde bloemen op de achtergrond symbolische betekenissen hebben voor de landen waar Obama banden mee had of bijvoorbeeld gewerkt heeft, zoals Hawaï, Kenia en Chicago. De directrice was trouwens tevens erg te spreken over het portret van de voormalige first lady Michelle Obama, dat tegelijkertijd vervaardigd was. 

Uiteraard stonden nog veel meer ontmoetingen en rondleidingen tijdens deze recente Washingtonreis op het programma, eigenlijk te veel om in de Travel Tales te beschrijven. Misschien moeten er nog twee musea in het bijzonder genoemd worden waar Judith wederom heel enthousiast over vertelde namelijk het bezoek aan de Phillips Collection, waar de conservator hen langs hun beroemdste werken rondleidde. Hier bevindt zich onder meer het bekende werk “Lunch van de Roeiers“ van Auguste Renoir en dat riep bij het zien, zei Judith, meteen het feest der herkenning op. Tenslotte mag de exclusieve ontvangst in het Hirshhorn Museum ook niet ongenoemd blijven en ook dit museum beschikt over topstukken uit de kunstgeschiedenis zoals kunst van Damien Hirst, Ron Mueck, Edward Kienholz en vele anderen.

Je begrijpt dat ik toch wel een beetje jaloers was dat ik niet ook ter plaatse in Washington was, maar door alle bezielende verhalen die ik afgelopen twee weken van Judith kreeg ondersteund met heel veel actueel fotomateriaal had ik het gevoel dat ik een beetje virtueel met haar op reis was. 


Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl