Een schitterend Nederlands landschap

Normaal reis ik door plekken in Europa die ver afgelegen zijn van mijn vaderland, echter sinds wij vertoeven in onze ‘kantoorboerderij’ in Giesbeek ben ik ook regelmatig op pad in het oosten van Nederland. Het landschap hier in de provincie Gelderland is gevarieerd; weilanden wisselen zich af met hagen en bosschages, kleine dorpjes en gehuchten zijn er te vinden, de rivier de IJssel met z’n groene uiterwaarden en een prachtig panorama over de horizon dat gedomineerd wordt door de nabij gelegen Veluwezoom, wat voor een schitterend uitzicht zorgt. 

Het kantoor van KUNSTSTAD ligt op de grens van twee kleine dorpjes in de bovengenoemde streek, vanuit het raam van mijn werktafel zie ik een officiële plaatsnaambord ‘Giesbeek’met een rode streep er doorheen, dat betekent dat je vanaf die plek deze dorpskern verlaat. Vervolgens ligt een stukje verderop het gehucht Lathum, waar ik  de laatste tijd regelmatig doorheen rijd. Beide plaatsjes liggen aan een grote recreatieplas genaamd Rhederlaag, die onder meer bestaat uit de Lathumse Plasen de Gieseplas. Dit waterrijke gebied is door menselijke activiteit ontstaan; door twee meanders in de IJssel was hier veel rivierklei te vinden en werd hier vele honderden jaren klei gedolven om bakstenen van te maken. 


De kleiwinning verrichte men hier in de uiterwaarden aan de oevers van de IJssel, waar steenfabrieken stonden met namen als Vaalwaard, Koppenwaard, Steenwaard en Muggenwaard. De tientallen steenfabrieken zijn inmiddels verdwenen en hebben zogezegd plaats gemaakt voor een modern recreatiegebied, maar de fabrieksnamen zijn nog steeds terug te herkennen in straatnaamborden in deze omgeving. 

Laatst las ik een mooi kort verhaal van de auteur Jan Siebeling over Lathum. Hij schreef over familie van hem, waaronder zijn grootvader, die voor de steenfabrieken hadden gewerkt en begreep uit zijn relaas dat dit werk behoorlijk erbarmelijk en zwaar was. Het leuke van zijn verhaal was dat alle plekken die hij beschrijft voor mij inmiddels heel herkenbaar zijn. Hij gebruikte trouwens Lathum ook gedeeltelijk als inspiratie voor zijn bestseller “Knielen op een bed violen” en misschien komt Lathum ook wel weer ter sprake volgend jaar in het Boekenweekgeschenk, want Siebelink mag dat voor 2019 schrijven. 

Na de oorlog werden met een rap tempo de steenfabrieken gesloten omdat ze niet meer rendabel werden, de fabrieksschoorstenen bleven nog een tijdje staan maar daarvan zijn de meesten inmiddels ook tegen de vlakte gegaan. 


De meren van de klei-afgravingen werden in de jaren ’70 van de vorige eeuw vergroot want toen startte men met grootschalige zandwinning waardoor in enkele decennia het grootste deel van het gebied in deze omgeving onder water kwam te staan. Het vele zand werd onder meer gebruikt voor het fundament van de snelweg A348, die van Arnhem onder meer langs Dieren, Zutphen, Deventer komt en uiteindelijk bij Ommen uitkomt. 

Het is heerlijk fietsen langs de plassen die zogezegd op enkele tiental meters van onze kantoorboerderij liggen. De waterrijke omgeving word op een gegeven moment ‘beëindigd’ door de IJssel die een scheidlijn vormt tussen het plassengebied en de bosrijkje Veluwe. In de winter lijkt door deze waterscheiding de Veluwe ver weg en om er te komen moet je of eerst naar de brug bij Arnhem of naar de brug in Doesburg, maar in de zomermaanden vaart er een veerpontje speciaal voor voetgangers en fietsers over de IJssel. Op die manier staan wij binnen een half uur op de Posbank en hebben vanaf daar een schitterend uitzicht over het groen van de Veluwe en de rest van de wijde omtrek. Natuurlijk heb ik de fietstocht al een paar keer gemaakt en ontdek ik telkens weer nieuwe bijzondere plekjes in de omgeving. 

Mocht je trouwens nieuwsgierig zijn naar de plek waar onze kantoorboerderij staat, schrijf je dan in voor de driedaagse reis naar Essen en Insel Hombroich, waarbij op de eerste middag ook de thuisbasis van KUNSTSTAD in Giesbeek wordt bezocht (klik hier voor meer informatie).  

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nlWilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.