Na het plassen, handen wassen!

Verleden week tijdens mijn bezoek aan Napels bezocht ik geregeld de toiletten van de bar en die waren gelukkig luxueus en schoon. Toen ik mijn handen stond te wassen functioneerde alles naar behoren en kon ik na afloop mijn handen, zoals het hoort, keurig afdrogen. Ik ben altijd een beetje pietluttig als het om die dingen gaat. Allereerst vind ik het belangrijk dat de kraan van de wastafel in het toilet een goede straal water geeft. Niet te weinig en niet te veel, maar natuurlijk helemaal niet ineens een stoot water zonder dat je dat verwacht. Dat laatste is me namelijk wel eens overkomen en toen waren niet alleen mijn handen en armen ineens kleddernat, maar ook mijn broek en shirt zaten onder het water. Ik moest toen denken aan de komische sketch van het Britse komische typetje ‘Mister Bean’ die dit ook eens meemaakte. Hij schaamde zich toen rot omdat het door de enorme watervlek op zijn kleding leek alsof hij in zijn broek had geplast. Hij probeerde toen uit wanhoop zijn broek droog te blazen met de ‘blower’ die naast de wastafel hing. Dit leidde in de film tot een nog grotere hilarische situatie, want andere bezoekers van het toilet schrokken zich dood en vroegen zich af wat ‘Mister Bean’ met zijn kruis zo hoog bij het droogblaas apparaat stond te doen. 


Zo ver als deze Engelse komiek ooit ging om zijn kleding na zo’n kraanincident droog te krijgen ben ik nooit gegaan, maar ik heb wel eens met de ‘blower’ op een toilet lopen hannesen. 

Zo heeft het Van der Valkhotel in Breukelen tegenwoordig het nieuwste van nieuwste als het gaat om handen wassen en drogen; “kraan en droger tegelijk”. Het water van de kraan gaat in eerste instantie automatisch stromen als je je handen eronder steekt en als je de wasbeurt hebt beëindigd is de ‘kraan’ vervolgens een blower die je handen droogt blaast. Echter, het blower-element in de kraan is lastig te activeren want je moet je handen echt alle kanten op bewegen om deze sanitaire-noviteit in de blowstand te krijgen. Het overkomt me geregeld, en dat kan aan mij liggen, dat in de plaats van de blower de kraan weer aan gaat en mijn handen opnieuw nat waren. Ach, misschien ben ik nog niet toe aan het handen wassen en drogen ‘nieuwe stijl’.

Erger vind ik trouwens de supersonische ‘snelle’ handblowers waar je van bovenaf je handen in moet ‘schuiven’ en waarbij, tijdens ontzettend veel lawaai, je handen zogenaamd in enkele seconden droog geblazen worden. Elke keer heb ik na zo’n droogbeurt een onaangenaam en onhygiënisch gevoel, dus dat is het voor mij ook niet helemaal. 

Het liefst heb ik eigenlijk om mijn handen te drogen gewoon een echte handdoek, dat hoeft niet een enorme lap textiel te zijn, maar met een bescheiden gastendoekje ben ik ook zeer tevreden. Heerlijk vind ik het dan ook als ik in een algemene hoteltoilet binnenkom en ik daar een enorme stapel gastendoekjes zie liggen. Meestal liggen die als kleine charmante rolletjes opgestapeld en na gebruik gooi je die in een grote mand naast de wastafel, waarna ze (natuurlijk na een wasbeurt) weer hergebruikt kunnen worden. 


Deze kleine handdoekjes dienen uiteraard wel van badstof te zijn en het hotel moet er in zo’n geval niet voor kiezen om toch papieren doeken neer te leggen, ook al zijn deze van hoogwaardige kwaliteit en ogen ze in eerste instantie als textiel. Mijn oma zou gezegd hebben ‘Je doet het of je doet het niet’. 

Lukt het niet als hotel, bar of restaurant om deze luxe te leveren dan heb ik nog het liefst de ouderwetse textiele rol met stoffen handdoek waar je aan moet trekken en die na een handdroogbeurt na een aantal seconden vanzelf weer oprolt. 

Welke manier van handen afdrogen in de horeca vind jij het prettigst?

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


Klik op het onderstaande filmpje om de sketch van Mr. Bean te bekijken. 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.