Vogels kijken in de Achterhoek

Na vele weken in het buitenland te hebben vertoefd (onder meer in het mooie Parijs, Bonn, Hamburg en Bremen), dat natuurlijk in het kader was voor allerlei speciale kunstreizen die we onder de vlag van KUNSTSTAD organiseren, is het toch wel weer lekker om een tijdje in ons eigen Nederland door te brengen. Helemaal bijzonder is het feit dat wij met KUNSTSTAD sinds 1 maart jongstleden een nieuw kantoor hebben betrokken. Trouwe deelnemers weten dat wij in de afgelopen twintig jaar op allerlei locaties kantoor hebben gehouden. Wellicht weten sommigen nog te herinneren dat wij een mooi plek hadden op het KNSM-eiland in Amsterdam in het voormalige hoofdkantoor van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM). Wij konden toen niet alleen onze administratieve werkzaamheden daar verrichten, maar we hadden ook een prachtige lezingzaal, de sjieke wachtruimte voor de passagiers genaamd ‘kompaszaal’, tot onze beschikking hadden. Daarna huurden we een tijdlang een kantoorruimte op Schiphol-Oost en met name het uitzicht dat we daar hadden over de landings- en startbanen maakte deze locatie voor ons erg uniek. Vooral als je zoals wij reizen organiseert is het natuurlijk geweldig om voortdurend vliegtuigen te zien opstijgen en landen.


Ook het kantoor aan de Laurierstraat in de Amsterdamse binnenstad staat misschien menigeen nog bij. Ook hier hadden we op een gegeven moment een stuk van de ruimte zo aangepast dat ik er prima kunstpresentaties kon geven.  Onder meer de gedachten dat Rembrandt op enkele tientallen meters van dit kantoor gewoond en gewerkt had maakte deze locatie heel bijzonder. 

Na een kantoorloze periode hadden we sinds enige maanden toch wel weer behoefte om een vaste plek te hebben waar we allerlei werkzaamheden voor KUNSTSTAD zouden kunnen verrichten. Een kantoorruimte in Amsterdam of ergens anders in de Randstad bleek niet echt eenvoudig, met name de prijs-kwaliteitverhouding is in deze regio een groot debacle en ook de ambiances waren niet echt inspirerend. 

Dus hadden we onze radius wat vergroot wat betreft het zoekgebied en dit leidde ertoe dat we een aanbieding kregen om een zogenaamde ‘kantoorboerderij’ te bekijken. De makelaar, die zijn bedrijf in Arnhem had, zei voorafgaande aan de bezichtiging van ons potentiële nieuwe kantoor dat men een oude boerderij had omgebouwd tot bedrijfsruimte en dat dit gebouw nu als kantoor werd verhuurd.

Toen we, nadat we trouwens die dag nog wat ander kantooraccommodaties her en der in het land hadden bewonderd, vervolgens bij de genoemde ‘kantoorboerderij’ aankwamen zag het er van veraf uit als een fraai, ietwat vervallen, boerderijtje omringd met een heus erf.
Op het enorme grasveld voor ‘het kantoor’ bevond zich een echte houten boomhut inclusief glijbaan om er weer uit te komen en daarnaast stond een enorme trampoline. Mijn dochters, die we bij de kantoorbezichtiging meegenomen hadden, waren meteen verkocht en leefden zich uit op deze attributen. De makelaar zei dat de vorige huurders van ‘het kantoor’ dit hadden achtergelaten. De ruimtes binnen het ‘kantoorgebouw’ voldeden aan onze wensen en na drie nette kantoorunits en keuken, bleek er nog veel meer ruimte te zijn dat er als extraatje bij hoorde. Zo was er een ruime badkamer met gedateerde oranje tegels, enkele (slaap)kamers op een hoger gelegen verdieping en als klap op de vuurpijl bleek er aan de ‘kantoorboerderij’ een enorme stal, De Deel genaamd, vast te zitten.


Wij waren behoorlijk onder de indruk van alle ruimtes en qua oppervlak voldeed het ruimschoots aan onze wensen. We vroegen ons af of het mogelijk was om eventueel in de extra ruimtes met enige regelmaat te overnachten en dan bedoelde we eigenlijk de (korte) periodes dat we niet op reis zijn en dat bleek volgens de makelaar geen probleem.

En nu zijn we dus sinds begin deze maand de huurder van een bijzondere ‘kantoorboerderij’ in het dorpje Giesbeek, even voorbij Arnhem.  
Terwijl ik deze Travel Tales schrijf kijk ik vanaf mijn bureaustoel door het venster van mijn kantoor en zie de verschillende vogels die afkomen op mijn vetbolletjes die ik voor hen heb opgehangen. Het raam is voor mij inmiddels interessanter geworden dan het beeldscherm van mijn computer; talrijke verschillende vogelsoorten wisselen elkaar met hoge frequentie af. Ik herken koolmeesjes, roodborstjes, pimpelmeesjes, vinken, staartmeesjes, boomkruipers, tjiftjafs en nog veel meer kleine vogeltjes. Verderop in de tuin zie ik Vlaamse gaaien, kraaien, hazen en grote groepen ganzen vliegt met enige regelmaat over.


Ook zie ik vaak roofvogels op paaltjes verderop op het erf zitten en gisteravond bij de schemering streek er een uil enkele meters van mijn raam op een tak neer. Wat een feest om al deze beesten in het wild te bewonderen zo nabij mijn nieuwe werkplek.

Tja en in de natuur wisselen leven en de dood elkaar af want gisteren kwamen mijn dochters opgewonden naar mij toe gerend want volgens hun lag er onder de boomhut een roofvogel ‘te slapen’. Toen ik met ze mee ging om te kijken zag ik dat de buizerd die zij gevonden hadden zich helaas in de ‘eeuwig slaap’ bevond, maar dat gaf mij wel de mogelijkheid om zo’n indrukwekkende vogel van dichtbij te bekijken.

Inmiddels ben ik ons nieuwe kantoor ook een beetje aan het verven en naar onze smaak aan het inrichten. Ik verheug me erop om de deelnemers van KUNSTSTAD deze unieke kantoorplek eens te mogen laten zien. Dit doe ik onder meer tijdens een speciale driedaagse kunstreis naar Essen en Insel Hombroich die in september plaats vind en waarbij we de eerste middag van deze speciale trip naar ons nieuwe onderkomen in de Achterhoek zullen gaan. Mocht je ook nieuwsgierig zijn naar ons nieuwe kantoor, schrijf je dan in voor deze driedaags kunstreis. Je bent van harte welkom!

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl

 

 

Wil je begin september bij ons langs komen? Je bent welkom. We hebben een unieke driedaagse reis samengesteld waarbij we een hele dag allerlei leuke zaken bij ons op 'kantoor' organiseren. Daarnaast bezoeken we musea en bezienswaardigheden in Essen en het indrukwekkende Insel Hombroich.

Kijk hier voor meer informatie. 
Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.