Doorspoelen doe je zo

Telkens vallen mij weer andere dingen op in de hospitality branche, dit keer intrigeerde het sanitair en het toilet in de hotels mij. Zo blijkt bijvoorbeeld het doorspoelsysteem van het toilet een boeiend studieobject. Er zijn namelijk talloze methodes om het toilet na gebruik door ‘te trekken’. Met name gemak maar ook hygiëne zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. De meest hygiënische en gebruiksvriendelijk doortrekmethode vind ik het systeem waarbij je geen knop of vergelijkbaars met je handen hoeft aan te raken om de doorspoeling in werking te stellen. Er is in zo’n geval dan meestal sprake van een sensor die in eerst instantie ‘ziet’ dat er iemand arriveert en vervolgens ook weer constateert dat de persoon voor de sensor is verdwenen, om hierna het doortrekmechanisme zijn werk te laten doen.

Zo’n automatisch doortreksysteem zie je in hotels meestal bij de algemene toiletten op de begane grond die bedoeld zijn voor de bezoekers van de bar en/of de lobby. 

Dit handige systeem is helaas niet altijd volledig ‘waterdicht’ in zijn functioneren, weet ik uit ervaring. 


Het is vast een herkenbaar scenario; dat je klaar bent op het toilet en dat het automatische doorspoelsysteem niet inwerking treedt terwijl je al met de toiletdeur in je handen staat om weg te lopen. Het is natuurlijk een beetje gênant, vooral als je een grote boodschap hebt gedaan, dat het toilet niet is doorgespoeld. Je probeert vervolgens de sensor te activeren door er met je hand voor te wapperen, maar er gebeurt nog steeds niets. Je begint een beetje nerveus te raken en je ‘drukt’ maar gewoon eens denkbeeldig op het sensoroog in de hoop dat er iets gebeurt. Of je maakt nog maar eens een zitbeweging en staat weer op met de bedoeling dat alsnog het automatische doorspoelsysteem zijn werk gaat doen. Het lijkt dat niets helpt en met flinke tegenzin besluit je dan toch maar het toilet te verlaten zonder dat er doorgetrokken is. En dan, net als je de toiletdeur achter je dichttrekt hoor je gelukkig ‘fluuuush’ en stroomt het doorspoelwater door de toiletpot. Het tegenovergestelde gebeurt echter ook wel eens, met name wanneer net een van mijn dochters op het toilet zit. Terwijl ze nog niet klaar is begint het water dan ineens hard te kolken in de pot en schrikken die meiden zich rot. Dat lijkt me ook weer niet de bedoeling.


Met weemoed denk ik dan vaak terug aan het ouderwetse doortrekkoord of doortrekkettinkje. Zo’n ketting of touwtje tref je nog wel eens in wat oudere bruine kroegen en dan kom ik er eigenlijk al weer snel achter dat dit toch wel heel onhygiënisch is. Ook al doen de doortrektouwtjes vaak gelijk zonder poespas hun werk, ze zien er de zeldzame keren dat ik ze tegenkom wel heel ranzig uit en daarom durf ik ze vaak nauwelijks aan te raken, dus ben ik toch blij dat deze tot het verleden behoren.

Op de meeste hotelkamers tref je echter, net als thuis, vaak een drukknop aan om door te spoelen. Meestal zit deze bovenop het waterreservoir en soms zit deze, als de waterbak met doorspoelwater in de muur verborgen zit, op de muur. Als het systeem met de drukknop om door te spoelen goed functioneert dan heb je er letterlijk en figuurlijk geen omkijken naar, maar soms is het ook anders. Soms blijkt dat men de knop om door te spoelen zo laag heeft gemonteerd dat deze geheel verdwijnt achter de wc-deksel. Om door te trekken dien je dus eerst de deksel te sluiten om op het doorspoelknopje te drukken. In mijn eigen hotelkamer vind ik deze extra handeling niet zo erg omdat ik er van uit ga dat de potdeksel schoon is. 

Maar in de algemene toiletten die bedoeld zijn voor gasten van de hotelbar, het restaurant of de hotellobby, wil ik eigenlijk de klep van de wc niet aanraken, echter ik word daar wel tegen mijn zin toe gedwongen.

Laatst had ik het zelfs andersom, ik moest de deksel van de toilet niet zozeer aanraken om hem te sluiten om door te spoelen, maar ik moest hem terwijl ik op de wc zat omhoog houden want anders viel de wc-bril met een rotklap terug. Deze constructiefout had toch gelijk na constatering verholpen moeten worden en geeft elke bezoeker ergernis. Het was nota bene het invalidentoilet, waar ik met mijn twee dochtertjes naar toe verwezen werd.

Dat je de bril dicht doet tijdens het doorspoelen is trouwens geen slechte zaak. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat tijdens het doortrekken met de deksel open er zich een enorme nevel met bacteriën van ontlasting door de hele toiletruimte verspreidt, die vervolgens op allerlei plekken in het kleine kamertje neerdalen. Dit kun je dus voor een groot deel voorkomen door de deksel van de wc te sluiten, maar ik wil hier zogezegd niet toe gedwongen worden.


Je merkt al dat je over het doortrekken van toiletten niet uitgepraat raakt en aangezien ik me beperk tot sanitair in hotels laat ik de verhalen van bijvoorbeeld doortrekken in het vliegtuigtoilet maar even achter wegen. Helaas zal ik daarom dan ook niet schrijven over het feit dat je in een vliegtuig niet moet doortrekken terwijl je nog op de pot zit, want dan kun je door het vacuümdoortreksysteem vastgezogen worden, wat tot hilarische taferelen kan leiden.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.