Wilt u een glas wijn van het huis?

Niets is zo lekker om na een heerlijke culturele dag met een uitgebreid kunstprogramma nog een glaasje wijn in de hotelbar te drinken. Eén van de vele criteria van onze hotelkeuze voor al onze reizen is het feit dat er in ons hotel een gezellige hotelbar dient te zijn waar men na een intensieve plezierige dag met elkaar onder genot van een heerlijk wijntje nog even kan bijpraten.

In dat kader valt me de laatste tijd wat op en dat is dat de prijzen in heel Europa voor een (normaal) glas wijn zo enorm hoog zijn geworden. Meestal is in de hotelbar een eenvoudig glaasje witte of rode huiswijn rond de zeven euro en geregeld gebeurt het dat ik er zelfs negen euro of meer voor moet betalen. De hoge prijzen voor een glaasje wijn kunnen natuurlijk kenmerkend zijn voor de tijd waarin wij leven want in de Amsterdamse horeca, waar ik regelmatig café’s en restaurants bezoek, zie ik dat een wijntje vaak ook al niet meer onder de vijf euro te krijgen is. En het is gebruikelijk dat hotelbars iets duurder zijn dan de gangbare horecaprijs, dus dan zit je zogezegd al snel aan de zeven euro in een hotel.  

De meeste van onze klanten nemen de fikse prijs voor een glaasje wijn vaak op de koop toe want je bent immers een paar dagen op reis en dan is het niet de bedoeling dat je je druk maakt over een consumptie die wat duurder is.


Toch wordt het wel vervelend als je na het barbezoek de rekening krijgt en je moet opeens bijna 25 euro (!) betalen voor slechts twee glazen wijn die je genuttigd heb. Ik ben dan ook helemaal niet verbaasd dat mensen dan even bij de barman gaan informeren hoe het mogelijk is dat de prijs zo aanzienlijk is. Laatst hoorde ik een verklaring die ik niet zo bevredigend vond en die zelfs laakbaar van het hotel is. Enkele trouwe KUNSTSTAD-klanten hadden in de hotelbar een glaasje besteld, die zogezegd toch al aan de prijs was, echter de barmedewerker had ongevraagd aan hen een nog iets duurdere wijn die op de wijnkaart stond, namelijk eentje van € 12,50, geserveerd. Oké het was in Duitsland en daar krijgt je weliswaar een goed gevuld glas, namelijk 0,2 liter en dat is eigenlijk een dubbele hoeveelheid dan je in Nederlands krijgt. Echter de genoemde gasten wisten niet wat ze hoorden toen ze moesten afrekenen en zeiden terecht hier iets van. Uiteindelijk werd er begrip getoond en kreeg men een tegoedbon om kosteloos nog een drankje te drinken. Een aardige geste maar het blijft een vreemde policy dat men bewust de duurste wijn aan een hotelgast schenkt. En hoe vaak gebeurt het niet dat de gast er niets van zegt en dat is het toch snel verdiend voor het hotel. Mijn tip is om sowieso altijd eerst even te vragen of men een huiswijn heeft en welke dat dan is.


Zogezegd maakt het niet zoveel uit in welk vier- of vijfsterrenhotel je in Europa bent, overal betaal je de spreekwoordelijke ‘hoofdprijs’ voor een glas wijn. Toch zijn er op bepaalde plekken aardige mogelijkheden om de prijs te drukken en dat is om gewoon direct een hele fles te bestellen. Natuurlijk zijn er hotels, uiteraard wederom in Nederland, die de hoeveelheid glazen die uit de fles komen verdisconteren in de totaalprijs van de fles; dan is het om het even en schiet je er niet veel mee op. Echter in Zuid-Europa en dan met name in Spanje en Portugal is het gebruikelijk dat een fles wijn in de hotelbar niet meer dan € 18,- kost en als je er ongeveer vijf glazen uit schenkt dan heb je voor iets meer dan drie euro een heerlijk glaasje. Deze prijs komt weer wat meer in de buurt zoals de meeste mensen graag willen. Vanzelfsprekend bedoel ik dan niet dat je per persoon een hele fles wijn moet bestellen, maar natuurlijk is het dan een goed idee om met elkaar een flesje te delen.

Waarom een fles wijn in Spanje en Portugal in een hotel aanzienlijk goedkoper is heeft waarschijnlijk meerdere redenen. Allereerst zijn deze genoemde landen echte wijnproducenten en uiteraard is de wijn nabij de wijngaarden, dus aan de ‘bron’, een stuk voordeliger. 


Een andere oorzaak voor deze aantrekkelijke prijsstelling is het feit dat mensen uit deze landen echte wijndrinkers zijn en zij verorberen zowel tijdens de lunch als bij het diner minimaal per keer een fles wijn. Deze locals accepteren het waarschijnlijk niet dat dan een fles een extreem hoge prijs heeft en dat zou zijn weerslag hebben op hun (culinaire) gewoontes. Bij dit laatste is niemand gebaat, ook het hotel niet.

Inmiddels maak ik me op voor de komst van een groep deelnemers voor de Parijsreis van KUNSTSTAD volgende week en alhoewel Frankrijk honderdduizenden liters wijn produceert dient men wederom ook hier weer rekening te houden met een ‘goed geprijsd wijntje’. Maar…. het eerste glaasje wijn op de eerste reisdag bieden wij namens KUNSTSTAD altijd aan en dat laat zich telkens prima smaken. Proost!

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.