Parijs is altijd mooi, wat er ook gebeurt

Het was al weer enige jaren geleden dat ik in de Franse hoofdstad was. Door mijn drukke reizende leven en het bezoeken van vele andere Europese steden in de afgelopen jaren was Parijs een beetje op het ‘tweede plan’ geraakt en kwam ik er eigenlijk niet meer. Parijs was echter wel de stad waar ruim 23 jaar geleden mijn eerste KUNSTSTAD-reis naar toe ging en wat toen direct een enorm succes was. In die beginjaren ben ik verscheidene malen met een touringcar naar Parijs gereden. Het waren prachtige busritten maar het duurde ook lang om uiteindelijk op de plaats van bestemming te komen. Via verschillende opstappunten waaronder Zaandam, Amstelveen en Utrecht, reden we dan naar het zuiden. Op een weliswaar vlotte manier, maar toch gehinderd door het drukke verkeer en de verschillende stops waaronder voor de koffie en de lunch, kwamen we dan rond half vier bij ons hotel in Parijs aan. Ik had dan, nadat we ons geïnstalleerd hadden in ons hotel, net nog tijd om een bescheiden introductietocht door Parijs te maken. Dat is nu allemaal anders. Door de snelle treinverbinding van Amsteram CS naar Parijs-Garde du Nord staan we binnen 3 uur en 15 minuten van de ene in de andere hoofdstad. Dat scheelt enorm veel tijd, dit is zelfs sneller dan vliegen. 


Dit keer heeft de KUNSTSTAD groep dan ook op de eerste dag een volledige middag om dingen de bekijken in Parijs. Ook kom je door de veel kortere reistijd veel uitgeruster op de plaats van bestemming. 

Toentertijd duurde mijn Parijsreis, waar iedereen trouwens heel enthousiast over was, slechts drie dagen en op de laatste dag zette ik rond het middaguur alweer de terugreis naar Nederland in. Dit keer heb ik er een vierdaagse reis van gemaakt en ook de laatste reisdag hebben we nog veel tijd om dingen in Parijs te doen. Kortom een reis om veel te bekijken en te beleven. Dit betekende dat ik afgelopen dagen een hoop bezienswaardigheden ben afgegaan om nog eens opnieuw te bewonderen of zelfs voor het eerst te aanschouwen. Betreffende het laatste moet ik bijvoorbeeld het nieuwe gebouw van de Fondation Louis Vuitton noemen. Dit opmerkelijke museumgebouw is gelegen in het Parijse Bois de Boulogne, aan de rand van het 16e arrondissement en is een ontwerp van de wereldberoemde architect Frank Gehry. Deze bouwmeester is onder meer bekend van het Guggenheimmuseum in Bilbao (mocht u hier trouwens dit jaar met ons naar toe willen klik dan hier) en hij heeft hier iets gelijkwaardigs neergezet. Ik vond het werkelijk schitterend. En terwijl ik rondom het gebouw liep ving ik in de verte een glimp op van Eiffeltoren en dat maakte het Parijse gevoel geheel compleet. 


De Eiffeltoren is natuurlijk het icoon van de stad Parijs en je begrijpt natuurlijk dat ik mijn dochters dit symbool van de stad van dichtbij moest laten zien. En ondanks de vrieskou van deze week stonden we met de hele familie naast deze vermaarde toren. 

Maar het winterse weer had totaal geen invloed op al mijn museumbezoeken die ik deze week gepland had. Ik trok met veel plezier naar Het Louvre en alhoewel ik hier al vele malen in mijn leven geweest ben is het elke keer weer een feest om in dit ‘museumpaleis’ rond te mogen dwalen. Chloé en Alizia zagen een paar dagen geleden voor het eerst de Mona Lisa en die kwam door een veel gelezen kinderboek dat we thuis hebben zeer bekend voor. Al dwalend liepen we langs talrijke hoogtepunten van de kunstgeschiedenis; keizerstandbeelden uit de Romeinse oudheid, hoogtepunten uit de Italiaanse Renaissance, meesterwerken van Caravaggio, zelfportretten van Rembrandt en nog veel meer is hier te zien.
Ik moest terugdenken aan bijna vijfentwintig jaar geleden dat ik als jong afgestudeerd kunsthistoricus op het voorplein van Het Louvre nabij de glazen piramide vol enthousiasme stond te vertellen over deze nieuwe entree van het museum die ontworpen was door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Alleen daarom moet je een keer naar dit bijzonder museum.


Maar natuurlijk is er heel veel meer te zien in Parijs, maar daar is mijn wekelijkse Travel Tale te kort voor, echter één bijzonder museum wil ik nog noemen en dit museum ga ik ook de aankomende twee weken met de KUNSTSTAD-reizen bezoeken en dat is Musée Marmottan dat trouwens niet ver van het nieuwe museum Fondation Louis Vuitton is gelegen. Kunsthistoricus Paul Marmottan schonk in 1932 zijn stadspaleis met zijn indrukwekkende kunstcollectie aan de Parijse Académie des Beaux-Arts. De verzameling omvatte talrijke werken van de leider van de impressionisten Claude Monet. Het bekendste en belangrijkste werk van hem is Impression, soleil levant (Impressie, opkomende zon) uit 1873 waar de beroemde kunststroming haar naam aan heeft ontleend.

Dit indrukwekkende museum heeft trouwens nog vele andere topwerken van Monet en ook van collega’s van hem waaronder talrijke schilderijen van de vrouwelijke impressionist Berthe Morisot. Kortom ook dit museum moet je eens bezocht hebben en dat gaan we aankomende week met een groep kunstgeïnteresseerden dan ook doen.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nlWilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.