Elke Duitse stad een eigen kunsthal!

Wat heb ik afgelopen anderhalve week weer genoten van mijn reis door Duitsland. En hoewel ik tijdens zo’n reis druk aan het werk ben met al mijn voorbereidingen voor de verschillende reizen die dit jaar gaan plaatsvinden is het natuurlijk voor mij als kunsthistoricus geen straf om alle musea en andere bezienswaardigheden te mogen bezoeken. Zogezegd bekijk ik de kunstmusea met als doel om de collecties goed te leren kennen en hier tijdens de reizen over te kunnen te vertellen.

Verleden week schreef ik al dat ik mijn trip door Duitsland begon met een bezoek aan Bonn, aangezien ik daar eind deze maand met een groep geïnteresseerden naar toe zal gaan. De voormalige hoofdstad van West-Duitsland heeft een aantal bijzondere musea waaronder de zogenaamde Kunsthalle Bonn. De Bundeskunsthalle, zoals dit museum ook wel genoemd wordt, is tussen 1989 en 1992 ontstaan uit een samenwerkingsverband met het Kunstmuseum Bonn, dat enkele tientallen meters tegenover de Kunsthalle ligt. Beide gebouwen zijn in eerste instantie heel interessant voor liefhebbers van moderne architectuur; de Kunsthalle is ontworpen door de gerenommeerde Oostenrijkse architect Gustav Peichl en het nabij gelegen Kunstmuseum is van de bekende Duitse architect Axel Schultes. 


Het laatst genoemde museumgebouw heeft een vaste collectie met klassiek moderne meesters waaronder een belangrijke verzameling schilderijen van August Macke. De rest van het Bonner Kunstmuseum wordt gebruikt voor tijdelijke exposities en dat geldt eigenlijk ook voor de Kunsthalle. Met name de wisselende tentoonstellingen in beide gebouwen is een reden om regelmatig op deze plek terug te komen.

Toen ik vervolgens verleden week in Hamburg arriveerde wist ik dat zich ook in deze stad een Kunsthalle bevond en natuurlijk stond deze op mijn lijstje om ter voorbereiding naar toe te gaan. De Hamburger Kunsthalle bestaat eigenlijk uit drie verschillende gebouwen die met elkaar verbonden zijn en is het belangrijkste museum van de Noord-Duitse havenstad. In de tentoonstellingruimtes met een opvervlakte van meer dan 13.000 m² hangen en staan talloze beroemde kunstwerken uit allerlei periodes uit de kunstgeschiedenis. En alhoewel ik wel vaker in de Kunsthalle in Hamburg geweest ben, was het toch weer een genot om voor mijn geliefde schilderij Der Wanderer über dem Nebelmeer” van de 19de eeuwse Duitse schilder Caspar David Friedrich te staan. De mensen die geregeld naar mijn presentaties komen weten dat ik altijd met dit kunstwerk mijn lezingen begin omdat ik de symboliek zo interessant vind.


Ook de Duitse expressionisten uit de eerste helft van de 20ste zijn goed vertegenwoordigd in deze Kunsthalle en ik ben onder andere erg gesteld op het schilderij “Zelfportret met model” van Ernst Ludwig Kirchner dat zo opmerkelijk en boeiend is. Misschien raak je nu wel geprikkeld door mijn opmerkingen bij de twee genoemde schilderijen en ik vertel er graag ter plekke meer over tijdens mijn reis naar Hamburg die ik in juli dit jaar met een groep geïnteresseerden ga maken (klik hier voor meer informatie over deze reis).

Afgelopen weekend bezocht ik tenslotte ook nog Bremen en jawel ook deze historische stad heeft een Kunsthalle en die mocht ik natuurlijk niet overslaan want ook die zal tijdens de genoemde KUNSTSTAD-reis op het programma staan. De Bremer Kunsthalle is wederom een waar el dorado voor kunstliefhebbers. Opvallend is hier het grote aantal schilderijen uit de periode tussen 1880 en 1914. Dit varieert van werken van Édouard Manet, Claude Monet, Edgar Degas en andere impressionisten. Vervolgens word je dan getrakteerd op post-impressionisten zoals Paul Cézanne en Vincent van Gogh. Daarna wordt je ondergedompeld in een grote verzameling van expressionisten uit de eerste helft van de 19de eeuw met beroemde namen zoals  Lovis Corinth, Max Liebermann, Max Slevogt, Max Beckmann, August Macke, Franz Marc, Max Pechstein, Edvard Munch, Erich Heckel en Oskar Kokoschka.    


Daarna wordt je ondergedompeld in een grote verzameling van expressionisten uit de eerste helft van de 19de eeuw met beroemde namen zoals  Lovis Corinth, Max Liebermann, Max Slevogt, Max Beckmann, August Macke, Franz Marc, Max Pechstein, Edvard Munch, Erich Heckel en Oskar Kokoschka.    

Echt een hoogtepunt in de Bremer Kunsthalle is tenslotte de uit Bremen afkomstige kunstenares Paula Modersohn-Becker (1876-1907) die haar stempel op de klassiek moderne kunstgeschiedenis heeft gedrukt en die je als kunstliefhebber gezien moet hebben!

Erg leuk om in een korte periode een aantal Duits kunsthallen gezien te hebben, die stuk voor stuk allemaal zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Allen zijn ze een aanrader!

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl

 

Wilt u meer van Hamburg zien? Gan dan in juli met ons mee op reis naar deze bijzondere stad, waarbij we tevens Bremen en Worpswede bezoeken. 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.