Er moet nog veel water door de Rijn stromen

Vele steden zijn onlosmakelijk met rivieren verbonden. Als je bijvoorbeeld aan Wenen denkt dan zeg je meteen ‘de Donau’, hoewel ik echter bij deze rivier ook gelijk aan de Hongaarse hoofdstad Boedapest moet denken. Bij Parijs komt bij mij natuurlijk direct de Seine in mijn gedachten en bij Londen uiteraard de Theems. En verleden week in mijn blog schreef ik nog met veel enthousiasme over de Amstel, die onmiskenbaar bij onze hoofdstad hoort.

Ook deze week werd ik weer bij twee verschillende steden herinnerd aan hun belangrijke rivier. Om de laatste puntjes op de spreekwoordelijke “i” te zetten voor een aankomende groepsreis was ik afgelopen weekend in de mooie Duitse stad Bonn. Ofschoon ik zeer regelmatig in deze voormalige hoofdstad van West-Duitsland ben geweest wilde ik toch als extra voorbereiding op de KUNSTSTAD-reis die binnenkort in februari gaat plaatsvinden kennis nemen van de actuele stand van zaken aldaar. Zogezegd kom je in de stad letterlijk en figuurlijk dan niet om de beroemde rivier die door deze plaats stroomt heen. Een goede kenner van de Europese aardrijkskunde weet dan natuurlijk dat ik het dan over de Rijn heb. Mijn hotel tijdens mijn recente verblijf, waar we trouwens ook overnachten tijdens de genoemde KUNSTSTAD-reis over een paar weken, is mooi gelegen aan de Rijn


Tijdens mijn ontbijt genoot ik dan ook van het uitzicht op het snelstromende rivierwater. De binnenvaartschepen richting Nederland gingen met een noodgang met de stroom mee, terwijl de boten stroomopwaarts twee keer zo langzaam vooruit leken te ‘kruipen’. 

Toen ik na mijn uitgebreide Frühstück een wandeling in Bonn langs de Rijn ging maken zag ik dat het rivierwater veel onstuimiger was dan normaal en dat de hoeveelheid water ogenschijnlijk ook meer dan gemiddeld was. Op een gegeven moment werd ik tegen gehouden door een officiële wegversperring en zag ik dat het voetpad en naastgelegen fietspad door het wassende water geheel waren overstroomd. Dit zag er toch wel indrukwekkend uit. Ik dacht ‘als al dit water nog allemaal naar Nederland moet komen, dan staat ons deze dagen nog wat te wachten en dan betekent dit misschien voor sommige mensen die langs de Nederlandse rivieren wonen dat ze zandzakken voor de deur moeten leggen’.

Inmiddels ben ik op een hele andere plek in Duitsland aanbeland, om een kunstreis die in juli gaat plaatsvinden voor te bereiden. Ik bevind mij momenteel namelijk in de beroemde havenstad Hamburg en ook daar stroomt een bekende rivier door heen, namelijk de Elbe


Waarschijnlijk omdat deze rivier niet zijn oorsprong in de bergen heeft, is hier op dit moment minder overlast en een minder hoge waterstand en daarbij valt mij tevens op dat de waterhuishouding in de binnenstad van Hamburg door sluizen wordt gereguleerd.

De beroemde Duitse havenstad is trouwens echt verbonden met het water en de nabij gelegen Noordzee, daarbij wordt je overal in Hamburg herinnerd aan het maritieme verleden. De historische Hamburgse pakhuizen uit de 19de eeuw voldeden op een gegeven moment niet meer en nadat ze eerst een tijd leeg hadden gestaan zijn ze nu verbouwd tot chique lofts en dure appartementen die met name in trek zijn bij hoogopgeleiden met hoge inkomens. De oude haven van Hamburg heet tegenwoordig HafenCity en is een populair woongebied voor rijke yuppies. Om het woongenot van deze kapitaalkrachtige Hamburgers nog meer te vergroten heeft het stadsbestuur enige jaren geleden besloten om hier een nieuw concertgebouw te construeren. Het gerenommeerde Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron verbouwde een enorm pakhuis, ooit een voormalige opslagplaats van cacao, thee en tabak, tot een futuristisch gebouw en plaatste bovenop het oorspronkelijke bakstenen pand een glazen bovenbouw met een gebogen dakvorm dat uiteindelijk resulteerde in een opvallend complex van 26 verdiepingen.


Halverwege dit staaltje architectuur, dat bekend is als Elbphilharmonie, bevindt zich een zogenaamde ‘Plaza’, dit is een vrij toegankelijk gebied met toegang tot de foyer, de concertzalen en een hotel. Deze ‘Plaza’ bevindt zich in hoogte tussen de bakstenen historisch basis en de nieuwe glazen bovenbouw, op een hoogte van zo’n 37 meter. Een deel van de ‘Plaza’ loopt rondom de buitenkant van het gebouw en vanaf hier heeft men een schitterend uitzicht over Hamburg en de rivier de Elbe. De Elbphilharmonie is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Hamburg en moet je eigenlijk als liefhebber van bouwkunst absoluut een keer gezien hebben. 

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl

 

Wilt u meer van Hamburg zien? Gan dan in juli met ons mee op reis naar deze bijzondere stad, waarbij we tevens Bremen en Worpswede bezoeken. 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.