A room with a view

Toen ik een jaar of twintig was en ik op het HBO Toerisme studeerde, ging ik voor het eerst op kamers wonen in Amsterdam. Spannend om een eigen plekje in de grote stad te hebben. Na in een kleine ruimte te hebben gewoond op het Stadionplein in Zuid kwam ik terecht op de Brouwersgracht. Wat een fijne centraal gelegen locatie was dat! Midden in het centrum, heerlijk aan de grachten, alles wat ik nodig had bij de hand.

Ik woonde destijds bij een jongen in die de voorkant van de verdieping bewoonde en ik had de achterkamer tot mijn beschikking met een kleine keuken. We deelden de badkamer. Prima geregeld voor een jonge meid zou je zeggen, wat kon ik me nog meer wensen. Nou, er was wel iets dat ik op dat moment heel graag zou willen hebben, dat was namelijk een leuk uitzicht. Vanuit mijn kamer aan de achterkant van het huis keek ik namelijk op een blinde muur, zo’n tien meter van mijn raam verwijderd. Als ik bij het raam ging staan en omhoog keek kon ik nog wel net zien wat voor weer het was, maar daar moest ik wel moeite voor doen. De onderbuurman, die het kleine stukje grond beneden in zijn bezit had, werkte ook niet echt mee om het een gezellig aanzicht te geven, want hij liet er alleen maar rotzooi slingeren.


Tot mijn buurman op een dag een souvenir uit Engeland had meegenomen, dat hij waarschijnlijk op illegale wijze had bemachtigd. Het was een groot stedennaambord van de Engelse plaats Stratford-upon-Avon en deze werd door hem op de saaie buitenmuur bevestigd. Voortaan kon ik zeggen dat ik uitzicht had op de geboorteplaats van niemand minder dan de beroemde Engelse schrijver William Shakespeare, maar mijn zicht bleef beperkt.

Door dit weinige uitzicht tijdens mijn studietijd ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk dit is om je ergens prettig en aangenaam te voelen of juist niet. Als ik op reis ben hecht ik dan ook grote waarde aan waar de hotelkamer op uitkijkt. Zodra ik een kamer binnen stap loop ik direct naar het raam en doe vaak als eerste het gordijn of vitrage open om het zicht aan een inspectie te onderwerpen.

Kort geleden was ik in Malta om één van onze kunstreizen van dit jaar voor te bereiden. Het plan is om met een groep geïnteresseerden dit bijzondere eiland te gaan bewonderen en de reden hiervoor komt onder meer door het feit dat Valletta, de hoofdstad van Malta, dit jaar Culturele Hoofdstad is. Valletta heeft er de laatste tijd enorm veel kleine boutique hotels bij gekregen die in kleine historische panden in het centrum zijn gevestigd. 


Ik moet zeggen dat men vaak erg zijn best heeft gedaan om de hotelletjes zo comfortabel mogelijk te maken. Wat mij echter tegenstond tijdens mijn zoektocht naar het ideale hotel was het feit dat de meeste kamers van dit soort accommodaties rondom een kleine binnenplaats, met een afmeting van circa 2 bij 10 meter, gelegen zijn. Hierdoor kijk je als het ware zo bij de andere hotelgasten naar binnen en krijg je in je kamer totaal geen daglicht binnen. Het gaf me dan ook een benauwd gevoel en je begrijpt al dat ik zo’n onderkomen niet selecteer voor één van onze KUNSTSTAD-reizen.

Gelukkig maakte ik daarna kennis met een schitterend vijfsterrenhotel gelegen in het centrum nabij de historische stadsmuur van Valletta. Toen ik daar binnenstapte had ik al gelijk een gevoel van ruimte en kon ik weer ademhalen. De hotelkamers waren ook zeer ruim opgezet, maar wat mij helemaal blij maakte was toch wel het uitzicht. Met een glimlach op mijn gezicht stond ik vanaf mijn balkon te kijken naar de tuin van het hotel met het buitenzwembad en naar één van de jachthavens van Malta. Dit was prachtig!


Gelukkig mag ik regelmatig genieten van zo’n spectaculair uitzicht. Zo had ik vanuit mijn hotelkamer in Boedapest een prachtig blik over de Donau en zag ik niet alleen de beroemde rivier, maar ook aan de overkant de schitterende burchtheuvel, die ’s avonds prachtig verlicht was en waar je uren van kon genieten. Een adembenemend uitzicht op onder meer Times Square en Broadway had ik in New York vanuit mijn hotelkamer op de vierenveertigste etage en genoot ik van ‘A City that never sleeps'. Vanuit een hotelkamer in Berlijn keek ik zo naar de Dom en laatst keek ik in Bilbao op het bekendste plein van de stad. Geweldig natuurlijk! Dus qua uitzicht-ervaringen mag ik zeker niet klagen.

Mijn motto is dat een hotelverblijf een totaalbeleving dient te zijn waarbij alles (zoveel mogelijk) dient te kloppen en dus ook het uitzicht vanuit je hotelkamer is hierbij een belangrijke factor.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 

 

Als je overigens ook van hetzelfde uitzicht op de jachthaven van Malta wilt genieten ga dan met ons mee naar Malta!


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.