Dag en nacht reuring

Terwijl ik dit weblog schrijf kijk ik vanuit de lobby van mijn hotel hier in Málaga op een karakteristieke Spaanse straat. Ik geniet van mijn uitzicht dat bestaat uit onder meer wandelende Spaanse oudere dames en heren die ondanks de aangename temperaturen, het is zo rond de twintig graden, dik aangekleed zijn. De muts, de sjaal en dikke jas hebben ze waarschijnlijk aangetrokken omdat het immers januari is en dan past deze kledingstijl in hun ogen het best bij de Andalusische ‘winter’. Een groot contrast is het moment als er toeristen voorbij komen die afkomstig zijn uit onze contreien, want voor hun gevoel is het hoogzomer en met korte broeken en frivole rokjes sjokken zij op strandslippers door het oude straatje waar ik zogezegd op uitkijk. Het is een bijzonder en vermakelijk schouwspel.

Opeens passeert een Spaanse hondeneigenaar van middelbare leeftijd, die het aan zijn outfit te zien ook niet echt warm heeft, en die zich een ware dierenliefhebber toont. Hij heeft namelijk zijn trouwe kleine viervoeter een dikke jas aangegeven en je ziet aan het gehijg van de hond dat die dit goedbedoelde warmhoudertje niet echt waardeert.


Dan komt een oudere gesoigneerde Spaanse dame aan, haar coupe is opvallend roze geverfd, maar zulke tinten haarverf zie je hier in Andalusië wel vaker. Ze heeft een vuilnisvak in haar hand en ze loopt men een ferme tred op één van de vier grote stalen vuilnisbakken af, die recht voor mijn hotel staan. Met veel kabaal valt haar afvalzak naar beneden in het grote ondergrondse reservoir en zij sluit met een klap de klep van het in het oogspringende gedeelte dat boven de straat uit komt. Het zijn vier afvalcontainers die voor een klein deel boven het straatniveau uitkomen, de rest bevindt zich zogezegd onder de grond, maar ondanks het feit dat ze voor het grootste deel verborgen zijn, is wat er overblijft niet echt esthetisch en ontsieren het straatbeeld. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat ze deuken en beschadigingen hebben en vol vieze vetvlekken en restanten van vuilnis zitten. Niet echt leuk als uitzicht voor een hotel, maar tja de buurt moet toch ergens zijn afval kwijt en dit was waarschijnlijk de meest subtiele en elegante manier. En na een paar dagen ben ik inmiddels ook wel een beetje gewend aan de ijzeren obstakels voor mijn hotel.

Echter wat ik wel een groot nadeel van deze (ondergrondse) afvalcontainers vind is het lawaai dat ze veroorzaken. 


En gek genoeg heb ik dan niet zozeer over de plaatselijke bewoners die hier met name overdag hun vuilniszakje, hun lege flessen of oud-papier in weggooien, maar wat ik als buitengewoon storend en hinderlijk ervaar is het legen van de bakken door de gemeentelijke stadsreiniging. 

Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat voor herrie het geeft als een enorme grijpwagen met veel kabaal de container uit de grond trekt en vervolgens de hele vuilniszooi ‘loslaat’ in de stalen bak van zijn vrachtwagen. Met name het legen van de flessencontainer maakt een oorverdovend rinkelend geluid. En nu komt het belangrijkste van mijn relaas over de vuilverwerking in Málaga. Het ledigen van de vuilniscontainers gebeurt namelijk midden in de nacht! En aangezien het om gescheiden afvalcontainers gaat komen er verspreid over de nacht welgeteld vier gemeentelijke ophaalwagens telkens één van de vier containers legen. Absurd! Wie heeft zoiets bedacht? Al verschillende keren ben ik deze week uit mijn slaap opgeschrokken door dit fenomeen. Mijn hotel is prima, het bed slaapt heerlijk, maar door de nachtelijke ophaalacties van de vuilnisdienst is dit kwaliteitshotel helaas toch in het ‘bakje’ ongeschikt voor mijn reizen van KUNSTSTAD beland.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


In de nacht nadat ik mijn blog had gepubliceerd werd ik weer om 01.10 uur gewekt door één van de vier vuilniswagens die 's nachts de vuilcontainers komen legen. Ik heb het op een filmpje vastgelegd zodat u een indruk kunt krijgen van het kabaal dat dit onder mijn hotelkamerraam produceert.Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.