“Your home far away from home”

Toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders gebeurde het met enige regelmaat. Op een onverwacht moment, als ik bijvoorbeeld thuis kwam van school, trof ik de woonkamer anders aan dan toen ik ‘s morgens was vertrokken. Er was sprake van een geheel andere indeling, de bank stond opeens tegen de andere muur en de eettafel was overdwars gezet. Mijn moeder vond het (en vindt het nog steeds) leuk om eens in de zoveel tijd het interieur een beetje te veranderen en sleepte dan in haar eentje met de meubels door het huis heen of kocht een ander kleur kussentje voor op het bankstel. Het was altijd weer even wennen, maar ik vond het ook wel verfrissend.

Soortgelijke acties van met meubels schuiven in mijn huis doe ik niet want zoals jullie weten ben ik daar niet zoveel, omdat ik het meeste van de tijd op reis ben. Waar ik het echter wel direct doe, is na aankomst in mijn hotelkamer. Ik kijk rond en bezie hoe de meubels staan en ik betrap mezelf erop dat ik gelijk bedenk hoe ik het praktischer zou kunnen inrichten. Hup, de stoel gaat tegen de muur in plaats van midden in de kamer. Dat kleine tafeltje naast het bureau schuif ik er onder, dat gebruik ik toch niet en staat alleen maar in de weg. Oh ja, die koffiekopjes en dat mandje met lekkernijen van de minibar gaan gelijk het kastje in. Dat ziet er veel te troeperig uit en mijn twee dochters zitten er toch maar met hun kleine handjes aan.


In ons geval staan er in de hotelkamer ook nog eens twee bedden voor de kinderen bij. Meestal worden die door de medewerkers van housekeeping zomaar ergens in de kamer neergezet. Ik probeer dan altijd de meest gunstige positie te bedenken en rangschik daaromheen de andere meubelstukken in de kamer.

Ik ga nog net niet zo ver als Mr. Bean door mijn eigen kunstwerkjes mee te nemen en op te hangen. Ik heb trouwens wel eens van mensen gehoord dat ze altijd een fotolijstjes van hun dierbaren bij zich hebben en dat ze die ze op het nachtkastje in hun hotekamer zetten.

Op de door mij beschreven manier probeer ik voor mezelf een gevoel van thuis te creeren en mijn eigen draai aan mijn verblijf voor één of meerdere nachten te geven. Voor een mens is het schijnbaar belangrijk om je gelijk op je gemak te voelen en je stempel te drukken op je (tijdelijke) verblijfplaats.

Natuurlijk heeft de ‘mini-verbouwing’ ook andere voordelen; zo is het handig om zaken zo neer te zetten dat je ze snel terug kunt vinden en binnen handbereik hebt. Ligt er thuis altijd naast je bed een boek, staat er een glas water of heb je er een wekker neergezet? Dan is het fijn om dit in een hotel ook zo te doen, dan grijp je midden in de nacht niet ineens mis als je dorst hebt of kun je meteen zien hoe laat het is.


Een hotelkamer is natuurlijk nooit te vergelijken met thuis. Het bed ligt harder (of juist veel zachter), de geluiden zijn anders, de geur verschilt en de inrichting is waarschijnlijk totaal het tegenovergestelde. Het is dus heel begrijpelijk dat je naar herkenningpunten zoekt en veranderingen aanbrengt die bij je passen. En aan de andere kant is het echter ook wel weer fijn dat een hotelkamer niet op je eigen huis lijkt. Zo tref je in jouw hotelverblijf bijvoorbeeld niet de stapels met papieren en paperassen, die je altijd nog eens moet uitzoeken, aan. Ook irriteer je je in de hotelkamer niet zo snel aan die plint die je thuis altijd nog eens moet schilderen, maar nog steeds niet aan toe bent gekomen, net als al die andere klusjes die je in je eigen huis ziet die nog eens gedaan moeten worden. Kortom, in je hotelkamer word je niet door alle huiselijke beslommeringen afgeleid en kom je op die manier juist tot rust.

Zoals je kunt lezen tracht ik dus op de talloze hotelkamers waar ik kom mijn eigen stempel te drukken, echter ik geniet ook van alle positieve zaken van het hotelverblijf die juist het grote onderscheid met thuis maken.


Heb jij bepaalde gebruiken of rituelen in een hotelkamer die hetzelfde zijn als thuis of die er voor zorgen dat je je thuis voelt? Ik ben heel benieuwd naar jouw (hotel)ervaring als het gaat om dit thema.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.