Lekker kopje koffie

Nederlanders staan er bekend om dat we echte koffieleuten zijn! Een kopje koffie hoort bij het vaste ritueel van de dag en ook op reis wijken we daar niet vanaf. Vaak al bij het ontbijt, maar zeker halverwege de ochtend, ontstaat de behoefte aan een bakkie leut en maken we graag even tijd vrij om een kopje te nuttigen. Iedere nationaliteit heeft zijn eigen gebruiken en gewoontes als het om koffiedrinken gaat. De Italianen bijvoorbeeld voorzien in de koffiebehoefte door in een barretje een kleine espresso te bestellen en die in één teug, staand aan de bar, naar binnen te klokken. Nederlanders trekken er echter graag wat meer tijd voor uit. En wat is nu een kopje koffie zonder koekje? Daar ga je toch echt even voor zitten?

Tijdens de reizen van KUNSTSTAD proberen we zo goed mogelijk met deze Nederlandse gewoonte rekening te houden en pauzeren dan ook meestal in de loop van de ochtend op een gezellig terras of in een gastvrij koffiehuis. Na een lekker bakkie koffie kan iedereen weer vol energie verder met het genieten van de bijzondere stad, het culturele programma of het museumbezoek.


Ik vind het vaak ook prettig als je tijdens je reis op je hotelkamer de faciliteiten aantreft om zelf een kopje koffie te zetten. De meeste vier- en vijfsterrenhotels voorzien in deze behoefte en plaatsen een koffiezetapparaat en/of een waterkoker. Persoonlijk vind ik het heel fijn als beide apparaten aanwezig zijn. 

Nu heb ik trouwens ook wel eens een filmpje gezien van iemand die met de waterkoker op de hotelkamer niet alleen een kopje thee kon zetten, maar die hele maaltijden hier mee bereidde. De meneer in kwestie was vaak op reis en had de drang om af en toe in zijn hotelkamer zijn eigen eten klaar te maken. Hele recepten vind ik nu terug op internet, variërend van een bakje met noodles waar je alleen heet water bij gooit, tot blikjes met groenten die je een tijd in het kokende water zet. Een eitje koken in de waterkoker behoort ook tot de mogelijkheden en zo is er nog veel meer etenswaar dat prima met zo’n apparaat te bereiden is. Ik heb het persoonlijk wel eens uitgeprobeerd met het koken van een eitje en dat ging inderdaad prima. Mocht je hier meer over willen weten dan kun je op internet dus genoeg informatie vinden.


Terug naar het kopje koffie; naast de waterkoker vind ik het ook prettig om een echt koffiezetapparaat in de hotelkamer te hebben staan. Uiteraard kom je met de waterkoker en een zakje instantkoffie al een heel eind, maar met een koffiezetapparaat smaakt de koffie vaak net iets beter en lekkerder.

Deze machines verschillen echter erg in stijl, kwaliteit en gebruik. Het is altijd even uitzoeken wat voor een koffiezetter je nu weer aantreft en je dient soms echt de gebruiksaanwijzing er bij te pakken. Een veel voorkomend apparaat is heden ten dage de Nespresso-machine. Je stopt een cupje koffie, waarvan verschillende smaken aanwezig zijn, bovenin het apparaat, of een soort rondje gevuld met koffie, aan de voorkant in een gleuf. Even zoeken op welk knopje je moet drukken en dan hopen dat er meer koffie uit komt dan een ‘nat bodempie’. Na even puzzelen kom je er vaak wel uit en kun je genieten van een lekker koffietje.

Ik tref soms echter ook nog wel eens apparaten aan uit een ver verleden. Zo stond er laatst op een kamer een heel dienblad klaar met daaraan vast een stekker. Op dit dienblad stond de waterkoker en je moest het dienblad in zijn geheel dus in het stopcontact stoppen. Niet echt handzaam en de uitstraling was ook niet echt modern.


Maar ik vond het al fijn dat ik de mogelijkheid had om iets lekkers te maken. Koffie- en theefaciliteiten horen voor mij zoals je begrijpt dus op het lijstje van de ideale hotelkamer.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com