Over wc-papier en het kleine kamertje

Zojuist heb ik in de badkamer van mijn hotelkamer in Venetië, waar ik me op dit moment bevind, inspiratie opgedaan voor mijn Travel Tale van deze week. Ik verwonderde mij namelijk over een heel simpel voorwerp, te weten over de toiletrol. Met name voor de ‘grote boodschap’ is wc-papier natuurlijk van eminent belang. Niemand kan op zo’n dagelijks moment zonder enige stukken papier van de closetrol. Het blijkt echter dat bij de ‘kleine boodschap’ er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen optreedt; heren schijnen wat minder behoefte te hebben aan een papiertje na een plasbeurt. Ik erger me als vrouw echter vaak dood als ik ergens ga plassen en het toiletpapier op is. Dit is natuurlijk meestal niet het geval op een hotelkamer in een luxueus hotel, maar in de algemene toilet van de hotelbar of van de hotellobby kan dat wel eens zo zijn. Zogezegd is dit echt een minpunt als een hotel dit niet regelmatig controleert en bij het ontbreken hiervan direct aanvult.

Veel kwaliteitshotels hebben het dilemma van opraken van het toiletpapier in de hotelkamers en in de algemene toiletten vaak opgelost door één of meer reserverol(len) al in het toilet klaar te zetten. Het valt mij op dat de plek waar deze reserverollen worden neergezet waarschijnlijk vaak door vrouwen wordt uitgezocht. 


Zeer regelmatig worden die namelijk vlak achter het toilet aan de muur opgehangen, of staan de wc-rolletjes opgestapeld op een randje achter de closetpot. Dit fenomeen komt in de algemene hotelwc’s voor in zowel de dames- als de herentoiletten. Bij de damestoiletten is het nog niet zo’n hele grote ramp, maar bij het herentoilet is dit echt zeer onhygiënisch. Waarom? Heren urineren staand en daarbij spetteren ze nog al eens onbedoeld over de rand heen. Deze spetters zijn helaas niet te controleren en belanden ook achter het toilet. Als daar dus spullen staan uitgestald komen die ook ongetwijfeld onder de urineresten te zitten. Dit is niet zo’n heel smakelijk verhaal, maar wel de realiteit.

In de hotelkamer treedt dit probleem helaas ook op en dan kun je als vrouwelijke hotelgast ook meemaken dat je reserve wc-rol ‘besmet’ is door een vorige (mannelijke) hotelgast in jouw kamer. Een hele simpele oplossing is natuurlijk om de rollen wc-papier niet achter het toilet te plaatsen maar ergens hoog daarboven of op een hele andere plek in de badkamer neer te zetten. Zeer regelmatig schoonmaken van het hoteltoilet helpt uiteraard om de gehele ruimte schoon en fris te houden, maar de wc-rollen hebben nu eenmaal een andere procedure van hygiëne nodig.


Wist je trouwens dat het eerste toiletpapier ergens in de 14de eeuw gemaakt werd in het Oude China en dat dit speciaal voor de Keizerlijke bips bedoeld was? De oude Romeinen gebruikten zo’n 2000 jaar geleden een spons om hun achterwerk mee af te vegen en hier in Italië is het heel gebruikelijk dat je je bips even met water en zeep wast na een toiletbeurt. Dus in Italiaanse hotels en in ander mediterrane landen tref je op hotelkamers meestal naast het toilet een bidet aan om aansluitend je achterste een schoonmaakbeurt mee te geven. Voor ons Nederlanders is het bidet niet zo ingeburgerd, wij houden het vaak op wat velletjes wc-papier. Dat maakt ons niet meteen onhygiënischer, want ik begreep ooit uit een televisieprogramma van een paar jaar geleden, dat ging over een Nederlands echtpaar dat een Italiaans landhuis ging verbouwen tot een hotel en geen bidet in hun toiletten liet installeren, dat de Italiaanse werknemers dat wel raar vonden, maar dat ze begrepen hadden dat Nederlanders zowaar elke dag wel onder de douche of in bad gingen en dat wij volgens de Italianen dus wel erg schoon op ons lichaam waren.


Tenslotte wil ik nog iets zeggen over de plek waar het toiletpapier zich bevindt in een (hotel)toilet; het moet natuurlijk wel op grijphoogte vanaf de toiletpot hangen! Sommige installateurs van de attributen op de wc hebben zich niet gerealiseerd dat een wc-rolhouder aan de achterzijde, dus de plek waar je met je rug naar toe zit, natuurlijk totaal niet handig is. Je moet je, met name de dames weer, dan in een onmogelijke houding draaien om een stukje papier te bemachtigen. Ik heb het zelfs ook wel eens meegemaakt dat in een enorme ruime bad- en toiletruimte ik enige passen vanaf de wc-pot moest lopen om het wc-papier te bereiken. Kortom; ook hier geldt gemak dient de mens.

Net als een toiletrol moet ook aan dit verhaal een eind komen! Graag verras ik je volgend week weer met een ander relaas uit de hospitality.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.