Een gevulde of lege minibar

Zoals je reeds hebt kunnen lezen in de Travel Tale van Marcel ben ik inmiddels in Arles aanbeland. Ik verblijf in het prachtig hotel met de naam Jules César waar ik een jaar geleden ook al eens heb gelogeerd en dat ik uiteindelijk ook geselecteerd heb om tijdens de kunstreis van KUNSTSTAD naar Marseille en Arles met mijn reisgezelschap in te verblijven. Verleden jaar schreef ik al over het bijzondere en uitbundige interieurdesign van dit luxe hotel dat ontworpen is door de beroemde Franse modeontwerper Christian LaCroix (klik hiervoor mijn eerdere verhaal hierover). Het hotel heeft zichzelf de 5-sterrenkwalificatie gegeven en zoals ik ook al eens eerder beschreven heb moet voor mij in zo’n geval een hotel aan een aantal eisen voldoen. Een van de diensten die een 5-sterrenhotel mijns inziens bijvoorbeeld dient te hebben is een goed gevulde minibar. En dat is hier inderdaad gelukkig het geval. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik na bijvoorbeeld een intensieve reisdag, terwijl de kinderen al lekker slapen, nog even met een drankje bij kan komen van een drukke dag. Ik moet dan natuurlijk op de koop toenemen dat zo’n glas wijn of een andere drankje uit de hotelminibar wat hoger geprijsd is, maar dat is logisch. 


Ook ben ik blij als er een fles gekoeld water in staat, dat uitkomst bied als ik ’s nachts met een droge mond wakker word. Deze bekende ‘hoteldorst’, zoals ik het noem, wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van een gekruider avonddiner dan thuis en de droge lucht van de hotelairco in mijn hotelkamer. Wat ook meespeelt vind ik is dat men tegenwoordig in restaurants wereldwijd wel erg veel zout gebruikt bij het bereiden van gerechten, dat ben ik niet echt gewend. Al met al ben ik vaak blij dat ik midden in de nacht een glas heerlijk koud (bubbel)water aan mijn droge lippen kan zetten.

Ik maak echter ook wel eens in 4-sterrenhotels mee dat er wel een koelkast voor de minibar staat die op volle kracht staat te koelen maar die in het geheel niet gevuld is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de verschillende vestigingen van de Van der Valk Hotels. Het is dan de bedoeling bij dit soort ketenhotels dat je zelf bij frisdrankapparaten die in de lobby of in de gang staan blikjes drank haalt om je eigen minibar te vullen. Zoals je begrijpt vind ik dit iets minder servicegericht. Het is het me ook al een paar keer overkomen dat ik dit was vergeten te doen en dat ik ’s nachts een verfrissend drankje moest missen. 


In Nederland kan ik in zo’n geval dan natuurlijk een glas water uit de kraan drinken, omdat ons water zuiver is en de kwaliteit van bronwater heeft. Echter in het buitenland, vooral in Zuid-Europa, doe ik dat dan toch liever niet. Dus heb ik ook wel eens ’s nachts met hevige dorst in mijn badjas bij de nachtportier gestaan om toch nog te proberen iets te drinken te regelen.

Over de minibar valt nog veel meer uit te weiden zoals over het feit dat ik het een hele goede dienstverlening vind als de drankjes uit het koelkastjes gewoon inclusief bij de totale hotelprijs zijn. Geen extra kosten voor de minibar in rekening brengen scheelt volgens mij de hotelmedewerkers een hoop gedoe, want die hoeven niet met een turflijstje langs de kamers te lopen om te checken wat de hotelgasten uit de minibar hebben verbruikt. Ook maakt het dan niet zo veel uit of de gast wel of niet iets uit de minbar nuttigt en dan hoeft men dus ook niet nerveus te zijn dat een klant zo maar ‘wegloopt’ zonder zijn drankjes te betalen. En tegenover de hotelgast vind ik het een mooie geste als er onder meer een klein flesje wijn, een biertje, een sapje en een zakje chips ‘gratis’ wordt aangeboden. Wat kost zo iets

het hotel trouwens nou? De inkoopprijs van een aantal van deze artikelen is voor het hotel zeer laag en dit goedkope gebaar levert hele tevreden hotelgasten op.


Zo’n kostenloze minibar heeft mijns inziens dus allerlei voordelen, dit in tegenstelling tot hotels waar men achteraf bij het uitchecken aan het klungelen is met het afrekenen van de verbruikte consumpties in je kamer. Nog gekker vind ik het elektronische systeem in het ijskastje in de hotelkamer waarbij men bij de receptie automatisch ziet of er iets uit de minibar wordt genomen. Dit geavanceerde systeem straalt een soort van wantrouwen uit naar je gasten alsof je bang bent dat je klanten uiteindelijk één of meer drankjes niet zouden willen afrekenen. Op zo’n moment moet ik aan het toepasselijke Nederlandse spreekwoord denken “Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”. Over dit laatst genoemde fenomeen, en andere faciliteiten op dit gebied zoals het verkrijgen van ijsblokjes uit een ijsmachine en aanvullende roomservice, kom ik graag een andere keer eens terug.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.