'An die Freude'

Gisteren liep ik over de Gendarmenmarkt hier in Berlijn en bewonderde ik weer eens het standbeeld van de beroemde Duitse schrijver en dichter Friedrich von Schiller (1759-1805) dat hier prominent voor het imposante Schauspielhaus staat. Ook in de prachtige stad Weimar wordt Schiller geëerd met een mooi standbeeld. Hij staat daar gebroederlijk naast zijn gevierde collega Goethe, die beiden geleefd hebben in deze schilderachtige stad in Thüringen. Ik herinner me nog goed dat ik enige jaren geleden tijdens een reis van KUNSTSTAD voor dit beeld stond. Erg grappig is het dan ook dat ik een paar weken geleden in een andere Duitse stad, namelijk München, bij een beeldhouwwerk van Schiller bleef stil staan. Ik droeg voor de KUNSTSTAD-groep toen een gedicht getiteld ‘An die Freude’ van hem voor.

De eerste acht regels van dit gedicht van Schiller ken ik uit mijn hoofd omdat ze gebruikt zijn door de componist Ludwig van Beethoven (1770-1827) en dit het gezongen slot vormt van Beethoven’s negende symfonie. Deze hymne wordt tegenwoordig gebruikt als het Europese volkslied, waarbij met name de regel ‘Alle Menschen werden Brüder’ heel toepasselijk is.


Schiller heeft niet alleen Beethoven geënthousiasmeerd, maar ook de beroemde Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901) liet zich inspireren door de verhalen van Schiller. Verdi maakte van Schiller’s toneelstuk “Dom Karlos, Infant von Spanien” een indrukwekkende opera, dat één van de hoogtepunten van het oeuvre van Verdi werd.

Schiller’s toneelstuk, en dus ook Verdi’s gelijknamige opera, spelen zich af tijdens onze tachtigjarige oorlog. De hoofdpersoon Don Carlos is de zoon van koning Filips II en komt in opstand tegen zijn vader. De Markies van Posa, genaamd Rodriguez is een vriend van kroonprins Carlos die hem steunt in zijn strijd tegen zijn vader. Alhoewel het stuk zich met name in Spanje afspeelt komen de opstandige Nederlanden voortdurend ter sprake.

De opera, die trouwens in het Spaans ‘Don Carlo’ heet, werd voor het eerst uitgevoerd in 1866 in de Royal Italian Opera House te Covent Garden in Londen. Later volgde vertoningen ervan in Milaan, Napels en Florence. Tegenwoordig zijn er met enige regelmaat uitvoeringen van de opera ‘Don Carlo’ in allerlei belangrijke internationale befaamde operahuizen te zien, echter heel soms wordt er een hele bijzondere versie uitgevoerd en dat zal in december dit jaar het geval zijn. 


In het schitterende operagebouw in Valencia, dat ontworpen is door de bekende architect Santiago Calatrava, zal namelijk de wereldberoemde operazanger Plácido Domingo één van de hoofdrollen vertolken. Ik begreep van Judith dat zij (voor zeer korte tijd) een optie op een aantal kaartjes voor deze opera met Plácido Domingo heeft kunnen bemachtigen. Dit is een unieke kans om zowel de bijzondere opera van Verdi te zien, om tevens in het indrukwekkende staaltje bouwkunst van Calatrava te zitten en om natuurlijk de tenor Plácido Domingo live te zien optreden, kortom dus drie vliegen in één klap. Ik durf bijna te zeggen dat deze voorstelling ‘once in a life time’ is en ik zou deze kans niet laten schieten. Ga je mee naar de opera ‘Don Carlo’ in Valencia?

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl


An die Freude (1786)

Freude schöner Götterfunken,

Tochter aus Elysium,

Wir betreten Feuertrunken,

Himmlische, dein Heiligtum!

Deine Zauber binden wieder,

Was die Mode streng geteilt.

Alle Menschen werden Brüder,

Wo dein sanfter Flügel weilt.Wilt u meer blogs lezen van Stedenkenner Marcel Verhoeven? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.