Genieten van de schoonheid van Porto

Regelmatig moet ik aan steden waar ik voor het eerst kom een beetje wennen, echter er zijn ook plaatsen waarmee ik direct een ‘klik’ heb. Dat laatste geldt voor Porto, waar ik eind december van het afgelopen jaar voor het eerst kwam. Ik was bijzonder onder de indruk van deze plek en voelde me toen direct op mijn gemak in deze tweede stad van Portugal.

Inmiddels vertoef ik momenteel al weer tien dagen voor de tweede keer in deze stad en voel ik me hier al redelijk thuis. De rivier de Douro, waar Porto aan is gelegen, is echt een belangrijke bezienswaardigheid en met name de kade langs de rivieroever, in het Portugees ‘Cais da Ribeira’ genoemd, is echt een trefpunt voor menig toerist. Dit is niet zo verwonderlijk want het is hier goed toeven, vooral als de zon schijnt. En toen wij verleden week dinsdag in Porto aankwamen stonden wij dan ook al vlot op het Praça da Ribeira oftewel het plein in gelijknamige wijk Ribeira, dat op enkele meters van ons hotel was gelegen. Het weer was uitstekend, zelfs zomers, en mijn dochters begonnen meteen om een ijsje te vragen.

Over het weer in Porto in september valt sowieso niet te klagen want dagen achtereen is het terrasweer en ik heb al een aantal keren de afgelopen tijd hier prachtige zonsondergangen meegemaakt. 


Echter de dagen kunnen soms heel heiig en bewolkt beginnen waarbij de hele vallei van de Douro door een dikke mist is omgeven. Echter de ochtendzon schijnt zo fel op de laaghangende bewolking en mist dat meestal rond half elf in de ochtend de gehele nevel is opgetrokken en al vrij vlot de temperaturen boven de twintig graden stijgen.

Deze weersomstandigheden lenen zich dus uitstekend om de stad te verkennen en dat deed ik in eerste instantie verleden week om me voor te bereiden op de KUNSTSTAD-reis, die uiteindelijk afgelopen vier dagen plaatsvond en ik vele plekken in de stad opnieuw met de deelnemers kon gaan bewonderen.

De lijst met prachtige dingen die je in Porto kunt bekijken is eindeloos en men treft er voor ieder wat wils. Zo kan de culinaire liefhebber zich te goed doen aan de talrijke verschillende portwijnen, waar Porto zo beroemd om is. De fan van authentieke winkels kan in Porto oneindig ‘shoppen’ en unieke waar aantreffen. En kunstliefhebbers, zoals ik, treffen hier bezienswaardigheden aan die typisch bij Porto horen. Zoals de twee ijzeren bruggen over de Duoro die gemaakt zijn aan het einde van de negentiende eeuw door de Belgische architect Théophile Seyrig, die samen met Gustav Eiffel, de firma G. Eiffel et Cie had opricht en namens dit bedrijf toezicht hield over de bouw van deze belangrijke bruggen. 


De ‘Maria Pia-brug’ en ‘Luis I-brug’ zijn echt iconen geworden en worden een beetje gezien als de (horizontale) ‘Eiffeltorens’ van Porto.

Bouwkunst is sowieso iets waar Porto zich graag mee profileert en de beroemde hedendaagse architect Álvaro Siza komt uit Porto en heeft hier ook verschillende bouwprojecten gerealiseerd. Ook in Nederland is Siza geen onbekende want de ‘Toren van Siza’ in Maastricht en de woontoren ‘New Orleans’ in Rotterdam zijn van zijn hand. Door onenigheid gaf Siza uiteindelijk de opdracht voor de nieuwbouw voor het Stedelijk Museum in Amsterdam terug en werd dit nieuwbouwproject door architectenbureau Benthem Crouwel gerealiseerd.

In zijn thuisstad Porto heeft Álvaro Siza onder meer sociale woningbouw ontworpen, de bouwkunde faculteit van de Universiteit van Porto komt van zijn tekentafel en ook het centraal gelegen Avenida dos Aliados is begin jaren ‘90 door Siza helemaal opnieuw ingericht. Even buiten Porto, nabij het strand, in het kustplaatsje Leça da Palmeira heeft Siza twee markante bouwprojecten gemaakt namelijk ‘Het Theehuis van Boa Nova’ en zwembaden aan de Atlantische Oceaan, die gevuld zijn met zeewater.


Met verbazing reageerden de meeste Portugezen dan ook dat het stadsbestuur van Porto in 1999 koos voor de Nederlandse architect Rem Koolhaas, en niet Álvaro Siza, om een grote concertgebouw genaamd Casa de Música in Porto te gaan bouwen.

Casa da Música bevindt zich aan de bekende Rotunda de Boavista en springt door zijn strakke vorm behoorlijk in het oog.

Het gebouw ziet er inderdaad opmerkelijk uit, maar ondanks dat het meer dan 100 miljoen euro heeft gekost toen het in 2005 werd opgeleverd, heeft het gebouw weinig luxueuze uitstraling. Sommige elementen zijn ronduit ‘goedkoop’ en dan bedoel ik onder meer de doorzichtige plastic platen die in het interieur voor de deuren en dergelijke zijn gebruikt. Het blijkt echter volgens verschillende websites dat de inwoners van Porto erg tevreden zijn over deze aanwinst en Casa de Música komt daarom ook geregeld terug in allerlei folders en promotiemateriaal over Porto. En natuurlijk mag je de projecten van Siza en Koolhaas niet overslaan als je naar Porto gaat. 

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl


Wilt u meer blogs lezen van Stedenkenner Marcel Verhoeven? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.