Een schitterend museum dat je niet wilt missen

Met een kopje koffie hier op een terras in Porto kijk ik uit over de prachtige rivier de Duoro en denk ik terug aan mijn presentatie van afgelopen zaterdag getiteld “25 Bijzondere Musea”. Ik liet een veelvoud van musea tijdens mijn genoemde presentatie de revue passeren en in de top tien had ik uiteindelijk een voor mijn publiek vrij onbekend musea gezet, namelijk het Hans Arp Museum in het Duitse Remagen. Dit museum scoort in mijn persoonlijke keuze zo hoog onder meer door het schitterende museumgebouw en zijn unieke ligging, die beiden namelijk ontzettend bijzonder zijn.

In een voormalig treinstation dat ook wel bekend is als Bahnhof Rolandseck zit al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw een museum dat gewijd is aan de belangrijke modernistische kunstenaars Hans Arp en zijn vrouw Sophie Taeuber-Arp. Dit Arp Museum is pas echt bijzonder geworden sinds je vanuit het oude treingebouw via een horizontale tunnel door de achterliggende berg en een verticale trap- c.q. liftkoker in een nieuwbouw terecht kunt komen, dat hoger op de heuvel is gelegen. Deze uitbreiding is bijna exact tien jaar geleden geopend (namelijk op 27 september 2007) en is ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier, die in mijn ogen van het Arp Museum echt een heel geslaagd museum heeft gemaakt. 


Richard Meier, die naast architect ook beeldend kunstenaar en ontwerper van meubels is, staat bekend om bij zijn architectuurprojecten veel wit te gebruiken. Het Museum van Toegepaste kunst in Frankrijk is ook van zijn hand en tevens het MACBA (Museu d'Art Contemporani), het moderne kunst museum van Barcelona, staat op zijn naam. Meier heeft ook een succesvolle en mooie omhuizing om de Ara Pacis (het vredesaltaar) van Keizer Augustus in Rome gemaakt. Kortom, Meier heeft inmiddels zijn sporen verdiend als het gaat om museumarchitectuur.

Niet alleen het gebouw van Meier in Remagen maar ook de prachtige ligging maakt het museumcomplex zo interessant en speciaal. Zowel het voormalige stationsgebouw als de nieuwbouw liggen beiden op de hoge oevers van de Rijn en vanuit het Hans Arp Museum heb je eigenlijk voortdurend een prachtig uitzicht over de beroemde rivier. Het omliggende heuvellandschap maakt het panaroma compleet en in combinatie met de werken van Arp waarmee je als bezoeker wordt omringd maken een bezoek aan het Hans Arp Museum een onvergetelijke ervaring. Het Arp Museum is trouwens slechts 20 minuten rijden van het centrum van de stad Bonn en op het laatste stuk van je route naar het museum word je terwijl je langs de Rijn rijdt ook nog getrakteerd op grote sculpturen en installaties in de openbare ruimte die geplaatst zijn op de zogenaamde Skulpturenufer


Als je daarna heerlijk al de kunst bekeken hebt dan is het heel leuk idee om een stukje de rivier de Ahr, die door Remagen loopt en een aftakking van de Rijn is, af te rijden. Langs de hoge oevers van het dal van de rivier de Ahr groeien talloze wijnranken en wordt de beroemde wijn uit het Ahrtal geproduceerd. 

Terwijl ik dit allemaal opschrijf kom ik op het lumineuze idee om eens een reis naar het prachtige Hans Arp Museum te organiseren. Natuurlijk gaan we dan ook ‘aan de bron’ in het Ahrtal een glaasje wijn proeven bij één van de mooi gelegen wijnhuizen. Natuurlijk zet ik voor deze trip nog wat andere bijzonder bezienswaardigheden op het programma. Ik ga er meteen mee aan de slag.    

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl

 

PS. Ik ben gelijk aan het organiseren geslagen en heb inmiddels een prachtige 3-daagse reis samengesteld naar Bonn, Remagen en het Ahrtal, inclusief een bezoek aan de opera 'Le Nozze di Figaro' in Bonn. Kijk hier voor meer informatie.


Wilt u meer blogs lezen van Stedenkenner Marcel Verhoeven? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.