Waar ben ik eigenlijk?

Al eens eerder schreef ik over het feit dat ik het leuk vind als je in een hotel herkenbare elementen terugvindt van de stad waarin je verblijft (klik hier voor dit verhaal). Als de inrichting obligaat is en zonder verdere hints over de locatie dan kun je je voor je gevoel net zo goed overal wereld bevinden. Het hotel in München, waar we afgelopen week met de groep van KUNSTSTAD verbleven, had heel goed begrepen hoe je de sfeer van de stad bij de gasten kunt oproepen. Het chique hotel, gelegen midden in het centrum van de belangrijke Zuid-Duitse stad, was al een aantal generaties in handen van een Beierse familie. Hun afkomst en verbondenheid met deze plek in Duitsland wilde de huidige eigenaren graag op een charmante manier laten zien in het interieur en in de uitstraling van het hotel, zonder dat dit afbreuk zou doen aan alle moderne faciliteiten die een viersterrenhotel ook dient te hebben.

Het eerste dat mij in dit kader opviel toen ik hier een jaar geleden voor de eerste keer binnen kwam wandelen was, hoe kan het ook missen, de toepasselijke Beierse kostuums  van het hotelpersoneel. De dames van de hotelstaff droegen een jurk in de Trachtenstil (= Beierse klederdracht) die ook wel Dirndl wordt genoemd. Dat zag er gezellig uit!


Toen ik met mijn twee dochtertjes Chloé en Alizia twee weken geleden opnieuw in dit hotel aankwam vonden zij de kledij van het personeel ook schitterend en zij wilden gelijk zelf ook hun ‘Duitse jurkjes’ aan. Grappig is trouwens dat we hun Dirndl-jurkjes op twee plekken hebben gekocht waar deze klederdracht helemaal niet gebruikelijk is, namelijk in Berlijn en in Boedapest. Toen mijn meiden hun ‘Duitse jurken’ aan hadden (zo noemen ze hun tenue) voelden ze zich gelijk helemaal op hun gemak in het hotel.

Het waren trouwens hele elegante en stijlvolle Beierse jurken die de hoteldames droegen en absoluut niet van die fel gekleurde varianten die ik later op andere plekken in de stad geregeld tegen kwam. Het diepe decolleté, wat vaak zo kenmerkend is bij deze klederdracht, was slechts subtiel zichtbaar en dat leidde dus niet af. Soms zie wel eens van die foto’s van de beroemde ‘Oktoberfesten’ waarbij de enorme boezems uit de Beierse blouses puilen terwijl de serveersters literglazen bier serveren. Ik vind dit altijd een beetje ordinair aandoen en van zoiets was dus in ons hotel absoluut geen sprake.


De stof waarvan de ‘Kleidchen’ voor de hotelcrew gemaakt waren was trouwens ook erg fraai en refereerde aan de viltachtige stof waar in Beieren de traditionele jasjes voor de heren van vervaardigd worden. Dit hele concept werd in het gehele hotel doorgevoerd, wat erin resulteerde dat bijna alle stof die er in het interieur gebruikt werd, bijvoorbeeld voor de gordijnen, de stoelen en de kussens, van hetzelfde materiaal was gemaakt, in de typische Beierse kleuren grijs, groen en rood.

De heren liepen dan wel niet in de beroemde korte lerenbroek, ook wel bekend als de Lederhosen, maar droegen stijlvolle Beierse jasjes en dito vestjes. Zelfs de directeur, die onze KUNSTSTAD groep op de dag van aankomst een warm welkom heette, droeg elke dag een ander traditioneel Beiers herenkostuum.

En als je dan nog steeds niet het gevoel had dat je in München was, dan kreeg je dat wel door het vele houtgebruik in het hotelinterieur wat ook kenmerkend voor Zuid-Duitsland is. Het hout riep de warme sfeer op van de luxueuze villa’s, die gelegen zijn op de hellingen van de nabijgelegen Alpen. Kortom de Beierse stijl kwam in hotel op een prettige manier, soms subtiel en soms wat uitbundiger, maar zeker niet overdonderd tot uitdrukking. Met nadruk moet ik zeggen dat het allemaal heel stijlvol was en dat hotel absoluut voldoet aan alle moderne normen. Wat het laatste betreft, begreep ik dat het hele hotel kort geleden in zijn geheel gerenoveerd en opgeknapt was en dat merkte je ook want niets was versleten en alles zag er spik en span uit.

Wat tenslotte ook nog sfeerverhogen werkte, waren de decoraties aan de wanden van het hotel. Overal, in de gangen, in de lobby en ook in de hotelkamers hingen prachtige artistieke foto’s van bezienswaardigheden in de stad, die trouwens allemaal op een kleine afstand van het hotel lagen.


En ook toonde een foto aan de wand ons de sfeerbeelden van de bekende Brauhäuser waarbij een liefhebber van bier het water in de mond zou stromen.

Kortom door de hele atmosfeer dat men in ons hotel had weten te creëren wist je als gast niet beter dan dat je in de hoofdstad van Beieren was beland. Voor mij is dit het bewijs dat deze hotelier ontzettend goed zijn best heeft gedaan om de gast in de juiste stemming te brengen en dat zie ik graag!

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.