Het menselijk lichaam in de kunst

Al enige dagen vertoef ik in de hoofdstad van Beieren en geniet van alle schitterende kunst die deze stad rijk is. In een aanzienlijk aantal musea kun je hier in München kennis maken met alle periodes uit de kunstgeschiedenis. Alhoewel ik in mijn leven al meerdere keren in deze musea geweest ben, is het na zoveel jaar echt weer een feest om alle schilderijen en kunstvoorwerpen weer hier in München te zien. Ik ben hier trouwens niet alleen maar om te genieten van al deze pracht en praal, maar ik bekijk alles ook nog eens ter voorbereiding voor mijn KUNSTSTAD-reis die hier morgen (donderdag 24 augustus) start. Met genoegen leid ik de deelnemers van deze reis rond langs een aantal bijzondere hoogtepunten.

Eén van de topstukken die je niet mag missen in München is de ‘Barberini Faun’, die tentoongesteld wordt in de Glyptothek. Met veel plezier toog ik afgelopen zondag dan ook naar dit oudheidkundig Museum, dat aan de buitenkant door zijn klassieke façade met zuilen en bekroning met fronton al aan deze periode uit de kunstgeschiedenis doet herinneren. In dit Münchener museum word je als bezoeker getrakteerd op een overvloed aan klassieke kunst, waarvan sculpturen de hoofdmoot vormen. 


En zogezegd is één van de belangrijkste beelden de zogenaamde ‘Barberini Faun’, een meer dan levensgroot standbeeld van een slapende faun of satyr. 

Normaal is een satyr (of faun) een vrolijk en ondeugend boswezen die behoort tot het gevolg van de beroemde wijngod Dionysos. Die laatst genoemde is trouwens bij de Romeinen bekend als Bacchus en daar is weer het beroemde woord ‘bacchanaal’ van afgeleid.

De ‘Barberini Faun’ hier in München heeft waarschijnlijk iets te lang en uitbundig aan het ‘bacchanaal’ meegedaan en is uiteindelijk dronken op een steen in slaap gevallen. De anonieme Griekse (of Romeinse) kunstenaar heeft de cape van de dronken faun van zijn lichaam laten vallen en vervolgens zijn benen onbeschaamd open laten klappen zodat je direct als toeschouwer het geslachtsdeel van de satyr ziet. Dit naakte lichaam heeft duidelijk een hoog erotische lading en dat was waarschijnlijk ook de bedoeling toen de kunstenaar het meer dan tweeduizend jaar geleden maakte. Het beeld toont echter daarnaast het menselijk lichaam in al zijn schoonheid.

Dit deed me denken aan mijn recente bezoek van afgelopen donderdag aan het museum ‘Het Depot’ in Wageningen. In dit nieuwe museum voor beeldhouwkunst staat het menselijk lichaam centraal en bij praktisch alle sculpturen in ‘Het Depot’ zie je op diverse manieren menselijke vormen terug. 


Soms zie je in het Wageningse museum verborgen lichaamsdelen en soms zijn ze net zo expliciet aanwezig als bij de Münchener ‘Barberini Faun'. Dit is trouwens steeds heel kunstzinnig en artistiek gedaan, wat een bezoek aan ‘Het Depot’ tot een ware ontdekkingstocht maakt. Het museumgebouw heeft trouwens een behoorlijk oppervlakte en dat zorgt ervoor dat er een enorme beeldententoonstelling is ontstaan, waar men als kunstliefhebber echt wel een poosje zoet is. Het leuke is overigens dat je alle kunst mag aanraken en dat ben je als museumbezoeker natuurlijk niet gewend.
Mocht dan de genoemde beeldengalerij van ‘Het Depot’ nog niet voldoende zijn dan kun je vervolgens nog heerlijk door de prachtige naastgelegen botanische tuin ‘De Dreijen’ wandelen om uiteindelijk tevens het nabijgelegen landhuis ‘Dinkeloord’ te bezoeken, waar wederom ook verrassende beeldhouwkunst tentoon wordt gesteld. Het is er werkelijk prachtig en ik was zoals je merkt zelf erg onder de indruk van dit museumcomplex.

Als je trouwens door mijn verhaal al in de stemming bent gekomen om het ‘Het Depot’ in Wageningen te gaan bezoeken dan wijs ik graag op de tweedaagse reis die ik in oktober hier naar toe organiseer.


Graag neem ik je tijdens deze trip dan ook nog mee naar een paar andere bijzonder musea; Museum ‘More’ in Gorssel en Kasteel Ruurlo, waar figuratie en het menselijk lichaam ook een belangrijk onderdeel zijn, en zullen we een bezoek brengen aan de mooie kunstgalerie van Gerda Havertong en haar partner Roelof Lenten. Twee hele bijzondere dagen dus.

Voor nu groet ik je vanuit een zonovergoten München

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl

 

NB. Wilt u met mij mee om 'Het Depot' en een aantal andere bijzondere nieuwe musea te bekijken? Klik dan hier voor meer informatie over de tweedaagse reis per luxe touringcar die ik in oktober organiseer.

Op die websitepagina vindt u tevens meer foto's van 'Het Depot'.


Wilt u meer blogs lezen van Stedenkenner Marcel Verhoeven? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.