Een goed ontbijt is een goed begin van de dag

Als ik in Nederland ben dan ontbijt ik vaak vlot en eenvoudig, met eigenlijk bijna altijd dezelfde bestanddelen: een kopje thee en een geroosterde boterham met pindakaas zijn bij mij favoriet. Dit type ontbijt is simpel en lekker Nederlands. Als ik in mijn favoriete Spanje verblijf en een hotel boek zonder ontbijt dan geniet ik graag op een terrasje van een lekker broodje, een kop koffie en een vers sapje. Ik vind het echter ook heerlijk om in een hotel van een ontbijtje te smullen. Wat een luxe dat alle lekkernijen op een buffet al klaar staan en je alleen nog maar, vaak uit een zeer ruim aanbod, een keuze hoeft te maken.

Een goed ontbijt is een goede start van de dag, zeker als je in een buitenlandse stad nog een druk programma voor de boeg hebt. Eten en drinken geven je veel energie en je kunt er met een goed gevulde maag lekker een paar uurtje tegenaan. Het is voor mij echter telkens weer afwachten wat een hotel ‘s ochtend te bieden heeft, want ik wissel nog al eens van hotel en stad zoals je weet. In de meeste hotels is de basis vaak wel gelijk: verschillende soorten broodjes, enkele variaties in kaas, meerdere vleeswaren, fruit, yoghurt en gekookte/gebakken eieren. Dit ontbijtaanbod wordt ook wel het zogenaamde Continental Breakfast genoemd, dat vaak al meer keuze biedt dan je uiteindelijk zou kunnen opeten. 


Het is niettemin mooi als een hotel daarnaast lokale specialiteiten op het ontbijtbuffet plaatst.

Zoals gezegd krijg je bijna overal wel een gekookt ei en een croissant voorgeschoteld, maar door de extra elementen uit de streek krijg je pas echt het gevoel dat je in het buitenland bent en maak je kennis met andere gerechten dan thuis. Zo vind je in Spanje op de ontbijttafel bijvoorbeeld de typische jambon (rauwe ham), manchego kaas en gepureerde tomaat met olijfolie. Van dat laatste is het de bedoeling dat je een klein pistoletje roostert, dat bestrijkt met de olijfolie (soms ook met knoflook) en daar de tomaat overheen smeert. Wil je nog iets meer smaak toevoegen dan kun je ook de Spaanse ham erop leggen. Deze ‘Pan con Tomate’ wordt vaak in de ochtend gegeten, maar de Spanjaard verorbert het simpele gerechtje ook later op de dag graag nog. Erg aardig om dit ’s ochtend op het buffet aan te treffen en met de Spanjaarden mee te doen met dit ritueel.

De Denen staan bekend om hun Danish Pastry en het Knäckebröd. Als in in Kopenhagen verblijf dan verwacht ik ook niet anders dan deze zoete broodjes tijdens het ontbijt aan te treffen en geniet ik daarnaast ook van een knapperig knäckebrödje met een plakje Deense kaas.


De Engelsen hebben hun eigen Britse ontbijt, wel bekend als een English breakfast. In tegenstelling tot het continental breakfast (dat wat eenvoudiger is) bestaat een Engels ontbijt uit vette eieren, nog vettere worst, gebakken tomaat, ‘Black Pudding’ (soort bloedworst) en witte bonen in tomatensaus. Een behoorlijk zware maaltijd voor het begin van de dag, waar je echt een liefhebber van moet zijn. Mijn ervaring is dat zo’n ontbijt zogezegd vaak erg vet is, de Engelsen lijken de botervloot en de oliepot wel te kunnen vinden. Maar ik waardeer het desalniettemin toch enorm om deze Britse zaken op het buffet tegen te komen, omdat ik dan echt het gevoel heb dat ik op reis in Engeland ben.

Ook hotels in Nederland houden zich vaak aan het concept om een lokaal, Nederlands ontbijt te serveren. Typische Nederlandse producten zie ik dan op het buffet staan zoals pindakaas, hagelslag en beschuit. Op deze manier maakt een buitenlandse toerist dus ’s ochtends kennis met onze gewoontes en culinaire gebruiken. 

Ik raad hotels, ook grote internationale ketens, aan om een ruime keuze aan ontbijtproducten te bieden, maar ook zeker ingrediënten te kiezen van het land zelf. 


En als hotelgast zou ik er niet voor terugdeinzen om eens van die lokale zaken uit te proberen. Het ontbijt is daar een goede mogelijkheid voor en als het uiteindelijk niet bevalt kun je snel genoeg weer iets ‘veiligs en vertrouwd’ selecteren. Dus ’s lands eer s’ lands wijsheid zou ik zeggen.  

Ik maak hier in Málaga voor mijzelf nog eens zo'n lekker geroosterd broodje met verse tomatenpuree.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com 


Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.