Er zit een luchtje aan

In Zuid-Europa hangt er soms een muffige rioollucht op straat
In Zuid-Europa hangt er soms een muffige rioollucht op straat

Het eerste wat ik gisteravond deed toen ik mijn hotelkamer in Málaga binnen stapte was de lucht opsnuiven. De kamer rook lekker naar een zwoele zomerlucht en naar de nabijgelegen Middellandse Zee. Ik was meteen in een goede stemming! Alle zintuigen spelen immers op zo’n moment een rol en zijn bepalend voor je humeur en het gevoel je ergens senang te voelen of niet. Je reuk is dan ook een belangrijke factor.

Afgelopen jaar was ik bijvoorbeeld in een prachtig viersterrenhotel in Istanbul waar ik zeer tevreden over was. Tijdens de KUNSTSTAD-reis knoopte de general-manager van dit hotel een gesprek met mij aan. Wij hadden al twee keer in het hotel verbleven en hij wilde ons vragen naar onze ervaringen. Hij vertelde dat op het internet, op de websites waar klanten vrij anoniem kritieken kunnen achterlaten, er wat negatieve commentaren over het hotel waren verschenen. De ‘digitale’ kritiek ging over de geur die in sommige hotelkamers bleek te hangen. Men vond zogezegd dat het in sommige kamers stonk naar rioollucht en de general-manager wilde van ons weten of wij dat ook zo ervoeren. Ik had dit echter nog niet bemerkt en had er dusver geen last van gehad. Hij nam ons naar nog een aantal kamers mee en bij sommigen rook ik inderdaad een minder prettige lucht. Bij nader onderzoek bleek dat uit de badkamer een soort ‘putjeslucht’ kwam.
De vraag was of ze in dit hotel daar iets aan zouden kunnen doen? Mijn eerste gedachte was om een goede loodgieter erbij te halen die eens naar de riolering zou kunnen kijken. In de tussentijd heb ik me wat meer in dit soort ‘stank’ verdiept en het blijkt dat in normale gevallen de rioollucht wordt tegengehouden door een zogenaamde ‘stankafsluiter’ in de sifon onder je wastafel of douchebak. Het systeem van de ‘stankafsluiter’ werkt eigenlijk vrij simpel want doordat er in de sifon, dit is een soort bochtje c.q. bakje in de afvoerbuis, een laagje water blijft staan kan er geen rioollucht doorheen komen.

Als dit water in de sifon opdroogt dan ontstaat er een open luchtverbinding met het riool, waarbij onaangename geurtjes, die daar nou eenmaal thuishoren, naar boven komen. Meestal heeft een gebouw meerdere stankafsluiters langs het afvoer- en riooltraject. De grootste stankafsluiter zit vaak op straatniveau. Het kan echter zelfs zo zijn dat het water op die laatst genoemde plek opdroogt of verdampt. Dan ontstaan er wel hele grote open verbindingen met het hoofdrioolstelsel. Dit zal in Nederland niet zo snel gebeuren omdat bij ons al die afsluiters wel onder water blijven staan, omdat er zo veel regen valt. Landen waar het niet veel regent en waar water door de warmte makkelijk verdampt, zoals in Spanje, Griekenland, Turkije en Italië, valt het met name op in de steden dat in kleine straatjes de penetrante rioollucht blijft hangen en goed ruikbaar is. Het speelt dus niet alleen binnenshuis. Dit is een probleem wat nou eenmaal bij warme mediterrane steden hoort. In Málaga vond ik dat een tijdje geleden bijvoorbeeld ook erg opvallend en werd me in een restaurant de bovenstaande verklaring ook nog eens uit de doeken gedaan.

Als je het internet doorzoekt dan vind je talloze hotelgasten die hier in Zuid-Europa over klagen. Chique hotels proberen het stankprobleem vaak op te lossen door geparfumeerde luchtverfrissers in de hotelvertrekken te gebruiken. Sommige hotels doen dit mijns inziens iets te overdreven, het middel moet niet erger dan de kwaal worden. De geur die er dan namelijk ontstaat wordt een melange tussen de rioollucht en bijvoorbeeld lavendel. Of rozenlucht met een muffe ondertoon. De viezige lucht probeert men letterlijk te verbloemen, wat vaak niet helemaal lukt.

Wat ook gebeurt is dat de ‘bloemenlucht’ via het airconditioningsysteem verspreid wordt, waardoor je het overal ruikt en de geur ‘in je neus gaat zitten’. Je hebt dan voortdurend het gevoel dat je op een wc komt waar iemand continue de toiletspray hanteert. Ik zou zelf daar dus niet voor kiezen. Een geurkaarsje komt dan wat sympathieker en natuurlijk over dan een mechanische luchtverfrisser. Alhoewel het bereik natuurlijk wel wat kleiner is.

Een lastige keus dus voor een hotel. Dat lucht een belangrijke rol speelt in het welbevinden in een hotel dat is zeker. Over het onderwerp van stank ben ik trouwens nog lang niet uitgeschreven. Er zijn nog talloze andere luchtjes waar je in hotels mee te maken kunt krijgen, bijvoorbeeld kookluchten die via de keuken en de luchtschacht in je kamer terecht komen. Of zelfs de lichaamsgeur van het personeel kan opvallend zijn. Of het gebeurt ook wel eens dat in de kamer waarin je verblijft gerookt is en die lucht verdwijnt niet snel. Er blijken elektrische zuiveringsapparaten te zijn die de sigarettenrooklucht uit de hotelkamer kunnen zuiveren. In een hotel in Dublin heb ik het gebruik van zo’n luchtzuiveringsapparaat mogen ervaren. De uitkomst was dat zowel de sigarettenrooklucht nog aanwezig was, maar dat er toen ook nog een soort geur van verbande autobanden achter bleef. Het blijkt dus nog een behoorlijke klus om het lekker te laten ruiken in een hotel.

Heb jij nog een voorbeeld van geur in de horeca die je bij is gebleven en die jouw stemming beïnvloedde?


Judith de Groot

Hospitalitykenner